28.10.2019 | 13:10
Цветозар Томов: ЦИК спешно да обясни къде са 100 000 гласа в София
Поредна манипулация на изборните резултати в столицата

Централната избирателна комисия спешно трябва да поправи една грешка, вероятно техническа, каза социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия и бивш неин говорител, днес пред БНР.

“Тази сутрин ми направи нещо впечатление, което ЦИК трябва спешно да обясни на българската общественост. Може да се дължи на техническа грешка, а ако не се дължи на техническа грешка, задава много въпросителни. Вчера ЦИК обяви, че към 17.30 часа в София са гласували 375 хил. души и нещо. Днес при въвеждането на 20,09 на сто от протоколите за кметските избори, където ми стигна времето да направя проверка, се оказва, че ако екстраполираме тези 21 на сто върху всички гласували софиянци, ще се окаже, че са гласували около 370 хил. За два часа и половина в края на изборния ден са гласували минимум между 80 хил. и 100 хил. души и тази аномалия означава, че техните гласове ги няма никъде“.

“От гледна точка на организацията, мисля че ЦИК се справи по-добре, отколкото през 2015 г. Как ще стане в общинските избирателни комисии нямам идея, защото местните избори са доста специфични. Там водеща роля има организацията на работата на общинските избирателни комисии, които обявяват и окончателните резултати. Така че трябва да изчакам малко преди да дам някаква обща оценка за справянето с организацията на изборите, но действията на ЦИК съм следил и мисля, че доста отговорно и организирано преодоляха повечето опасни моменти в кампанията“, коментира той обработката на протоколите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране