18.07.2015 | 0:03
Турист извади зареден “Калашников” от морето
Автоматът бил заровен бил преди 2 дни с два пълнителя

В морето до плажа на Свети Влас турист е открил автомат „Калашников”, съобщиха от полицията в Бургас.

Според официалната информация на полицията то е открито на брега в района на вълнолома край морето в близост до заведение „Чиколина” и увито в черен найлонов плик. Според местни хора обаче калашникът е бил оставен в морето на плиткото. Оръжейни експерти са категорични, че без значение къде точно е бил, е имало огромна опасност някой от плажуващите да настъпи неволно спусъка и калашникът да гръмне.

Излизайки от морето плувецът се натъква на оръжието. Спецслужители са иззели автомата и са назначили експертизи. По предварителна информация става въпрос не за старо оръжие, което просто е изхвърлено от морето, а за най-нова разработка на автомата, десантен тип със сгъваем приклад.  Оръжието е действащо и дори е било заредено с патрон в цевта. До него са намерени два пълнителя с патрони.

Експертите установяват дали оръжието има заличени номера дали е стреляно скоро с него и дали е използван заглушител. Преди четири години и посетителите на централния бургаски плаж бяха в паника, а полицията – вдигната на крак заради открит автомат „Калашников”. Пред очите на туристите униформени разиграха истински екшън, като изведоха всички и оградиха плажа с жълти ленти. Тогава от пясъците бе изваден и син плик с укрити над 100 патрона, закопани на метър под пясъка.

Боеприпасите били забелязани случайно от служител на отдел “Чистота” към община Бургас, който се обадил в полицията. Тогава обаче патроните и оръжието са били корозирали, което според експертите означавало, че са престояли поне 2-3 години в пясъците. Докато не е изключено оръжието в Свети Влас да е било подготвено за действие към момента или да е престояло във водата не повече от ден-два.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране