04.06.2015 | 13:10
Турски тираджия засне рекет от ДАИ и Гранична полиция (видео)
Корумпираните български полицаи влязоха в популярна в Турция реклама за сухи супи

Водач на камион с турска регистрация е заснел как е рекетиран от ДАИ и Гранична полиция и е качил видеоматериала в YouTube в края на месец май.

На първия запис се вижда проверка от ДАИ. Ясно се вижда лицето на българския инспектор и се чува как той поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Българският държавен служител иска пари от шофьора с кодирани думи, като вместо конкретната сума, той назовава цветовете на евробанкнотите.

Не червени, сини…

На въпрос на турския тираджия „Пари ли да давам?“, българинът невъзмутимо отговаря: „Ми, кво искаш, контрол ли да ти правя?“. На въпрос на тираджията: „Кач евро?“ (Колко евро?), той отговаря – Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени) – т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро). Турският шофьор му казва, че има само турски пари – 100 лири.
Българинът иска още 10 евро, след което се чува как двамата си разменят банкноти. След това те се шегуват нещо за парите и се разделят, като си пожелават всичко добро.

За една чорба

На второто видео се вижда как камионът спира на последния български пост преди турската бариера на Капитан Андреево и водачът разговаря с жена, служител на Гранична полиция. От разговора се разбира, че тя му иска 5 евро, той предлага 2 лири и се пазарят. Водачът се шегува, че рушветът е „за чорба и кебап“, вероятно във връзка с популярната в Турция реклама за суха супа, която възпроизвежда сцена с български полицай, искащ рушвет от турски гастербайтери. В тази реклама вместо пари катаджията получава от рекетираното семейство пакети със сухи супи. Видеото на турския тираджия обаче не е реклама, а истинско риалити. Той дава на граничната полицайка реални пари и продължава към турската бариера, където обаче никой не му иска пари „за чорба“.

Турските превозвачи имат страница във Фейсбук, в която споделят горчив опит при преминаване в България. От нея става ясно, че порочната практика не е нещо необичайно в страната ни и съседите ни винаги са подготвени с пари, които да дадат, в случай, че ги спрат за проверка у нас.

Преди дни френския вестник Льо Монд публикува унищожителен репортаж от Капитан Андреево, в който се твърди, че срещу пари българските гранични полицаи пускат в двете посоки джихадисти, което силно притеснява западните ни партньори. Публикуваното видео документира тази възможност, а от датата на публикуване може да се направи извод, че смяната на шефа на Гранична полиция през месец април не е довела до желания резултат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране