17.07.2017 | 20:46
Турция е забранила достъп на 77 българи заради тероризъм
21 граждани на страната ни са арестувани в опит да стигнат конфликтни зони, се казва в доклад на турското МВР

77 български граждани са включени в списък на турското Министерство на вътрешните работи, забраняващ достъп до територията на страната заради подозрения в терористична дейност или връзки с подобни организации. Това става ясно от доклад на ведомството, в който са описани усилията, които Турция полага в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“. Публикуваните в него данни са към средата на месец юни 2017 г.

От доклада на турското МВР става ясно, че общо 53 781 души от 146 държави са включени в този черен списък, защото турските власти имат съмнения, че имат връзки с терористите. Най-много са жителите на Саудитска Арабия (7523), следвани от Тунис (4605) и Руската федерация (4128). От страните – членки на ЕС, най-много са французите с наложена забрана за достъп до територията на Турция – 2622-ма, следвани от белгийците (1519) и от гражданите на Обединеното кралство (1172).

Турските власти са арестували 4957 души от 99 държави, които са се опитали да преминат през границите на страната в опит да достигнат зони, където се водят военни конфликти, пише още в доклада. 21 от тях са български граждани. Най-многобройна е групата на задържаните на турската граница руски граждани, тръгнали към зони с военни конфликти – 804 души, следвани от индонезийци – 435, таджики – 308. От жителите на ЕС най-много арестувани са французи – 252-ма, германци – 133-ма и жители на Обединеното кралство – 106. Данните са към 16 юни т.г.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред Би Ти Ви, че оглавяването от него ведомство не е получавало информация от турските им колеги за данните в доклада, касаещи български граждани. „Не сме уведомени, затова не искам да спекулирам, обърнали сме се към външно министерство за получаване на информация“, коментира той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране