15.07.2017 | 1:03
Турция уволни още над 7000 души година след опита за преврат
От чиновете и привилегиите им са лишени 342 офицери и войници от резерва

Властите в Турция отстраниха в петък от работа повече от 7000 полицаи, държавни служители и учени ден преди първата годишнина от неуспешния опит за преврат.

Указът е поредният, издаден съгласно специалните правомощия, произтичащи от извънредното положение, въведено след метежа, в който загинаха поне 250 души. С него са отстранени 2303 полицаи, включително няколко на високи постове, 302 представители на академичните среди от университети в цялата страна. От чиновете и привилегиите им са лишени 342 офицери и войници от резерва.

Те се присъединяват към уволнените повече от 150 000 души, от които близо 55 000 са арестувани. около 50 000 са само представителите на армията, полицията, правосъдните и академичните среди.

В петък премиерът Бинали Йълдъръм каза, че на 18 юли ще бъде удължено действието на извънредното положение, което изтича на 19 юли. „Разбира се, то ще бъде отменено един ден, когато условията са подходящи, но да говорим сега за конкретни срокове би било грешка. Това са въпроси, които се обсъждат и решават на Съвета за национална сигурност“.

Съветът ще заседава на 17 юли под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган и ще отправи искане за удължаване към парламента, който ще гласува на следващия ден. Опозицията, която също осъжда метежа, обвинява властите, че започват да се „пристрастяват“ към извънредното положение.  Републиканската народна партия настоя незабавно да бъде отменено извънредното положение и напомни, че според нея то се е превърнало в поредица репресивни действия, равносилни на „цивилен преврат“.

Турция ще отбележи годишнината на 15 юли с множество възпоменателни събития в 81 провинции. Парламентът ще се събере на специално заседание, а президентът ще участва на събития в Анкара и Истанбул.

На срещата с журналисти Йълдъръм критикува САЩ и европейски държави заради това, че не позволили на тяхна територия провеждане на събития в памет на загиналите по време на опита за преврат. Според него това било проява на двойни стандарти и лицемерие. Германия, Австрия и Холандия не позволиха на турски лидери да проведат срещи на тяхна територия, а ръководството на метрото във Вашингтон не разреши поставянето на плакати, осъждащи опита да преврат.

В самата Турция има остри спорове по повод плакат срещу пучистите, който според мнозина представлява по-скоро обида за армията. Един от лидерите на Партията на националистическото действие каза, че не ги одобрява, защото те показват войниците като слаби, победени и отчаяни, а никоя държава не е оцеляла, когато армията ѝ е слаба. Вместо това трябвало да бъдат осъждани изменниците и последователите на Фехтуллах Гюлен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране