28.07.2016 | 19:59
УЕФА смята „ЦСКА-София“ за нов клуб
Това означава, че "червените" няма да играят 3 години в евротурнирите

УЕФА сложи голям кръст на амбициите на „ЦСКА-София“, както да бъде припознат за досегашния ЦСКА, така и да играе в европейските турнири още следващия сезон. Това стана с писмо до изп.-директор на БФС Борислав Попов, с което централата не разрешава участието на втория тим на „ЦСКА-София“ в Младежката шампионска лига.

Миналия сезон вторият тим на „Литекс“, съставен от юноши и младежи, спечели купата на БФС и затова футболният съюз му даде правото да участва в Лигата на младежите. Само че клубът междувременно получи ново име. Още преди месец Борислав Попов обяви пред журналисти, че изпратил запитване до УЕФА и именно решението на централата за този тим ще бъде големият тест пред „ЦСКА-София“ за бъдещото му участие в евротурнирите. Отговорът явно няма да е по вкуса на опитващия се да добие всички активи на ЦСКА клуб.

„Действието между двата клуба не може да се счита като проста смяна на името, а е свързано с редица мерки (т.е. – сливане с друг клуб, смяна на собствеността на клуба, преместването на седалището на клуба от Ловеч в София, т.е. на повече от 150 км), което ни кара да разглеждаме ПФК „ЦСКА-София“ като нов и различен клуб, в сравнение с „Литекс“ (Ловеч)… Това е в разрез с чл.51, ал.3 от Устава на УЕФА“, пише в мотивите на УЕФА за недопускане на втория тим на Гриша Ганчевия ЦСКА до Младежката лига.

Това обаче означава, че като нов клуб за УЕФА, „ЦСКА-София“ няма да има право да играе в европейските клубни турнири в следващите три сезона. Това е правило, важащо за абсолютно всички нови футболни клубове в Европа. От „Борисовата градина“ не коментираха решението на УЕФА, а влязоха в конфронтация с медиите. Всекидневникът „7 дни спорт“ и телевизия „Канал 3“ бяха обвинени във водене на медийна война срещу клуба, заради което са им отказани акредитации за отразяване на домакинските мачове на отбора. Хората на Гриша Ганчев стигнаха дори дотам, да заплашат, че медиите, които изписват или казват пълното име на новия клуб – „ЦСКА-София“, също няма да бъдат допускани на домакинските мачове, защото това ще бъде считано за тенденциозно отношение. А в писмото си до БФС, впрочем, УЕФА също нарича клуба с пълното му име.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране