01.09.2017 | 0:01
„Уиз еър“ се изненада, че всички с билети искат да летят
Транспортният министър Ивайло Московски нареди проверка на компанията

Нискотарифната компания „Уиз еър“, водещият превозвач, опериращ от летище София, обяви за прецедент факта, че всички пътници, които са си купили билет за нейна дестинация, са поискали да летят. Така вчера от компанията коментираха в свое официално становище поредния случай, в който десетки пътници бяха свалени от техен самолет или изобщо не бяха допуснати на борда. Транспортният министър Ивайло Московски, от своя страна, разпореди на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВД) да започне проверка.

Около 40 души, които е трябвало да излетят за Лондон в 6 ч. вчера сутринта, не бяха допуснати в машината. Те са останали до по-късния полет следобед. Тъй като има пътници, останали и от предишни полети, от компанията обявиха, че пускат извънреден полет, който бе насрочен за късно вечерта снощи. Проблемът ескалира от вторник насам, когато пътниците, платили билети, отново за Лондон, са се оказали с 23-ма повече от местата в самолета. Тогава очевидци се възмутиха в социалните мрежи, че се е наложило да се разделят цели семейства, а много пътници са изпуснали планирани връзки с други полети.

От „Уиз еър“ вчера се оправдаха, че в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора си позволяват известно надвишаване на броя резервирани места (overbooking) за най-популярните маршрути, за да предоставят възможност за пътуване на повече пътници и да избегнат празните места в самолета. Според тях случаите, в които всички пътници се появяват, са прецедент. Когато това станело, доброволци сред пътниците получавали допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно.

Става въпрос за парична компенсация, която може да стигне до 400 евро. Друг вариант е пътниците, които са се чекирали последни, да се регистрират за следващ полет и да получат компенсации съгласно законодателството за правата на пътниците. „При подобни случаи местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите пътници информация за техните права (също и в писмена форма), както и за възможностите за резервиране на място за тях на друг полет“, допълват от авиокомпанията. „Уиз еър“ се извини на пътниците, засегнати от случаите, и отново подчерта готовност за компенсации според европейския регламент.

След съобщението за назначената от Московски проверка пък стана ясно, че ГВД може да се ангажира само с безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документация на екипажа и дали компанията спазва задълженията си за гарантиране правата на пътниците.

България няма правомощия да извършва цялостни проверки на авиокомпании, регистрирани на територията на друга държава. „Уиз“ е унгарски нискотарифен превозвач. Затова ГВА трябва да изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, отговарящи за компанията, за да може да се извърши пълна проверка на наша територия.

1 коментар

  1. 555 каза:

    Божеее.. каква изненада. Иначе как ще печелят от вече продадени места, още веднъж.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране