22.08.2022 | 10:32
Украинският посланик: Фашистката Дария Дугина изгоря като в „Адски екран“
В путинския стил е да се обвини Киев за убийството й, каза Н.Пр. Виталий Москаленко

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко изкара убитата при атентат в Русия Дария Дугина фашистка и заговори за сценарий, който обаче не бил дело на властите в Киев.

„Не ме интересува какво става в Путинския райх. Тази ситуация ми напомня на един известен разказ на японски писател Рюносуке Акутагава „Адски екран“, който е за художник, желаещ да нарисува ада и моли своя владетел да изгори жива жена. Императорът се съгласява и в една карета е овъглена млада дама. После се оказва, че картината е много реалистична, но жертвата е собствената му дъщеря“, каза той в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Художникът се обесва. Паралелът е ясен – един фашист Дугин призовава да убиват украинците, а неговата дъщеря, която също е фашистка, изгоря в кола. Мисля, че Дугин няма да се отклони от сюжета на Акутагава“, заяви дипломатът, намеквайки, че се надява и покосеният от печал руснак да се самоубие.

В путинския стил е да обвини Украйна за убийството на Дугина, добави той и попита каква е ролята на Украйна в този атентат.

“Да не забравяме, че Русия нападна Украйна без причина и води война с нея още от 2014 година, когато анексира Крим и влезе в Донбас”, каза Москаленко.

Той предупреди, че офанзивата срещу Украйна влияе на цяла Европа.

Москаленко цитира президента Зеленски и категорично каза, че мирни преговори с Русия са възможни само тогава, когато се оттеглят руските войски от украинска територия – включително Крим и Донбас.

“Чак тогава ще можем да говорим за мирни преговори! Дотогава те няма да са възможни”, категоричен бе посланикът на Украйна у нас. Според него е невъзможно “замразяване” или отлагане във времето на войната, защото “това ще бъде една почивка за тях за прегрупиране на сили и продължаване на своите захватнически и империалистически действия”, заяви посланикът на Украйна в Бълария.

„България продължава да помага на Украйна. Може би не е явно, не е афиширани и може би е чрез трети страни, но се изпращат оръжия и боеприпаси. Не бих казал, че ремонтирането на наши оръжия в България е много резултатно. Не знам количества и качествените показатели, но действия има, както и планове, които ще бъдат реализирани“, добави той.

„Надявам се решение ще бъде прието от България, както и от ЕС за доставка на необходимото количество оръжия за Украйна! След изборите, когато в София ще има ново правителство, пак ще повдигнем въпроса за доставка на българските гаубици, тежките миномети и РСЗО“, заяви дипломатът.

Той призова Европа да осъзнае, че “страхове и рискове от ядрена заплаха съществуват”. По думите му отрече заплахата за употребата на ядрено оръжие да е блъф.

“Как може да е блъф, след като руските войски завзеха Запорожката АЕЦ и обстрелват градове от нея”, попита Москаленко и допълни: “Освен това, те обстрелват и самата централа и после обвиняват украинските сили”.

Според украинският посланик страната му няма нищо общо с атентата, но от Киев бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов прочете в ефира на „Утро февраля“ изявление на Националната републиканска армия, която поема отговорност за убийството на Дария.

1 коментар

  1. Чемодан, вокзал,...Киев каза:

    „Мирът в Украйна съвсем не е близо, днес в 7 ч. сутринта имаше бомбардировки над Харков и другаде. Една пета от Украйна е окупирана. Зеленски води героично настъпление срещу Русия“ с терористични атентати и обстрел на АЕЦ Запорожие.“ Това заяви посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко пред Би Ти Ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране