15.12.2023 | 11:21
Унгария блокира 50 млрд. евро за Украйна
Парите все пак могат да стигнат до Киев - с двустранни споразумения или след нов извънреден Европейски съвет в края на януари

Унгария блокира споразумение Европейският съюз да предостави 50 милиарда евро на Украйна от бюджета на общността и лидерите на останалите 26 държави членки решиха да се върнат към дискусията през януари, съобщи нидерландският премиер Марк Рюте, предаде БТА.

Рюте каза, че 26 страни от ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна парите от бюджета на ЕС до 2027 г., но Унгария е била против това решение, което изисква единодушие. „Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици“, каза Рюте пред журналисти при напускане на обсъжданията.

„Постигнахме съгласие между 26-те страни. Виктор Орбан, Унгария, не бяха в състояние да го направят. Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имаме предвид края на януари“, каза Рюте и добави, че ще има още една среща на върха за постигане на единодушие.

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори с инвазията на Русия. На срещата на върха в Брюксел лидери от общността се справиха с възраженията на унгарския премиер Виктор Орбан като уредиха той да напусне залата, докато те предприемат историческата стъпка на съгласие за започване на преговори за присъединяване на държава във война. След това обаче, 26-те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, за преработване на бюджета блока, за да насочат жизненоважна финансова подкрепа за Украйна и да предоставят повече пари за други приоритети на ЕС, като управленито на миграцията, посочва Ройтерс.

Унгария не пожела да участва днес във взимането на „лошото решение“ на Европейския съвет за започване на преговори за членство на Украйна и остана настрана от това решение, обяви снощи премиерът Виктор Орбан на страницата си във Фейсбук, предаде Ройтерс. „Но 26-те държави членки бяха категорични, че това решение трябва да бъде взето, така че Унгария реши, че ако 26-те решат така, те трябва да вървят по своя път. Унгария не желае да участва в това лошо решение и затова остана настрана от него днес“, заяви Орбан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране