08.02.2018 | 0:01
Утайници на ”Лукойл Нефтохим” тровят Бургас
В тях има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от големия пожар преди 30 години в завода
Старите утайници на нефтопреработвателния завод са причина за задушливата миризма във въздуха, която усещат жителите на Бургас. В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от големия пожар преди 30 години в завода. Утайниците се наричат още окислителни езера и те съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна собственост.  Това каза на пресконференция днес в морския град директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Тонка Атанасова, цитирана от БТА.

Брифингът бе свикан по повод множество сигнали на граждани през последните два месеца за остра неприятна миризма.  „Това, което се е случвало там през 60-те години на миналия век, е доста сериозно. Нанесена е огромна щета, която трябва да се заличи, а до 2020 година окислителните езера трябва да се рекултивират“, заяви заместник-кметът на отдел „Екология и европейска политика“ в Община Бургас Руска Бояджиева.

Атанасова уточни, че имало превишения на бензен от измерванията, но те били моментни. На завода са извършени пет проверки. Заводът „Лукойл Нефтохим“ ще бъде глобен със санкция в размер на 100 000 лева заради това, че не са предоставени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за идентифицирането на миризмите.

Причина миризмата да се усеща във въздуха са ниските температури, както и технологията за рекултивация на езерата, при която се използва нагряване на нефтените отпадъци. Заводът за производство и преработка на дървесина „Кроношпан“ в морския град също ще бъде глобен. Санкцията е в размер на 40 000 лева за нарушаване на комплексното разрешително, съобщиха от ръководството на екоинспекцията.

През последния месец в завода за дървесина са извършени седемнайсет проверки. Община Бургас настоява „Лукойл Нефтохим“ и „Кроношпан“ да инвестират в закупуването на комплексна станция, която да бъде монтирана в жилищния комплекс „Славейков“, за да измерва в реално време качеството на въздуха.

По повод искането, преди няколко дни кметът Димитър Николов е изпратил писма до ръководствата им с искане двете предприятия да закупят газ анализаторни станции, които да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и Община Бургас. Най-много сигнали за задушлива миризма са подавани от жители на комплексите „Славейков“ и „Изгрев“, които са разположени най-близо до двата големи завода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране