24.09.2019 | 17:35
Уволнено е цялото ръководство на Агенцията по храните
Новият шеф е Паскал Желязков, а негов заместник - Марияна Шумова
Дамян Илиев

Цялото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е сменено. На мястото на дългогодишния шеф на службата д-р Дамян Илиев е назначен проф. д-р Паскал Желязков. Сменен е и заместник-изпълнителният директор, като на мястото на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова е назначена д-р Марияна Шумова.

За рокадите се разбра от прессъобщение, качено на сайта на БАБХ в момент, когато земеделският министър Десислава Танева е в Хелзинки, където участва в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие. Танева, която зае министерския пост преди няколко месеца, още тогава обеща промени в БАБХ, но призова да се изчака.

Досегашното ръководство на БАБХ бе смятано за недосегаемо, тъй като оцеляваше въпреки множество подозрения за корупцонни практики и спорни решения. Според информирани източници Илиев и екпът му са били протежирани от Движението за права и свободи, което традиционно има силен контрол върху земеделския сектор и разпределението на парите там.

Недоволството срещу ръководството на БАБХ от страна на фермерите беше голямо. В последните години те преживяха три различни чуми по животните – птичи грип, чумата по дребните преживни животни – овце и кози, и африканската чума по свинете. Това доведе до хиляди изклани животни и щети за милиони левове. Всички тези кризи бяха съпроводени със съмнения дали реакцията на агенцията е навременна и ефективна.

Междувременно Дамян Илиев се забърка в скандала със затварянето на екарисажите, като тази дейност беше дадена на мобилни инсенератори, които обаче не можеха да изгорят хилядите избити животни, въпреки получаваните милиони от държавата.

Новият шеф на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков участва активно в овладяването на разпространението на чумата по свинете, която унищожи около една пета от бранша. Разпространението на болестта беше овладяно с драстични и непопулярни мерки, сред които поголовно избиване на домашните прасета, без те да са в райони с разпространение на болестта.

Преди да стане директор на БАБХ, Паскал Желязков оглавяваше Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“. Той има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Националната ветеринарномедицинска служба.

Паскал Желязков има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Владее английски и руски език.

Новият заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова до момента е изпълнявала длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. Била е и директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране