22.07.2015 | 0:01
В Чехия вафли „Троя“ се продават за 15 ст., вода „Михалково“ – за 20. У нас са над 3 пъти по-скъпи!
Български храни се оказаха значително по-евтини в чужбина

След като преди време мрежите полудяха по снимка с български шоколади, продавани по 20-30 евроцента в холандски супермаркет, тази седмица стана ясно, че и в други страни се радват на евтини родни хранителни стоки.

Българин сигнализира, че в магазин във втория по големина чешки град Бърно, си е закупил родни вафли „Троя“ и минерална вода „Михалково“ за скромните 2-3 крони на продукт.

Така обърнато в български левове вафлата излиза скромните 15 стотинки, а водата в разфасовка от 1,5 литра – 20. За сравнение, у нас цената на вафлите е около 40-50 стотинки, а на водата – 70-80 стотинки.

Наред с оригиналната опаковка на български език, родните продукти имат както си е редът и етикет на чешки, в който е описано какво съдържат българските продукти. Оказа се, че родната вода всъщност се радва на особен интерес от страна на чехите, защото излиза доста по-евтина от местните марки бутилирана вода, които се продават от 6 крони нагоре.

Тъй като Европейският съюз е голям общ пазар, е радващо, че родните хранителни стоки стъпват все по-сериозно в различни страни от съюза. Остава обаче въпросът как действат дистрибуторите и търговците на дребно, за да се получава така, че наши храни са значително по-евтини в чужбина, при все че стандартът на живот там е по-висок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране