12.04.2017 | 0:01
В Хасково пият вода с уран
Шефът на РЗИ е разпоредил на 7 април на ВиК дружеството да спре всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вод

Вода с повишено съдържание на уран са показали проби на Районната здравна инспекция в 9 тръбни кладенеца Хасково преди седмица, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Кладенците вече са изолирани, уверяват здравните власти.

Сигналът за опасни води е подаден на 4 април от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към МОСВ до РЗИ–Хасково, обясняват от МЗ. Експертите са алармирали за „установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран” и „алфа активност” в някои тръбни кладенци”, съгласно по-строгите изисквания за химични и радиологични показатели на питейните води, въведени през 2015 г. От РЗИ веднага са взели проби от всички кладенци, които захранват тези части на града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

„Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран”, обявиха от МЗ.

С цел превенция, директорът на РЗИ-Хасково е разпоредил на 7 април на ВиК дружеството да спре всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода. От дружеството са изпълнили предписанията и риск за здравето на хасковлии няма, успокояват здравните власти. А от РЗИ-Хасково са взели нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. „Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели”, уточняват от МЗ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране