13.11.2015 | 14:39
Вадят на светло имената на виновниците за фалита на КТБ
Депутати поискаха да бъдат оповестени имената на политици, участвали в източването банката

Докладът за фалита на КТБ ще бъде публичен, като в началото на 2016 г. ще бъдат обявени имената и фирмите, замесени в аферата по източването на КТБ. Това съобщи депутатът от Реформаторския блок Петър Славов пред журналисти в парламента. За публичност на разкритията се обявиха още Мартин Димитров от Реформаторския блок, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че окончателният доклад за фалита на банката, изготвен от „Аликс партнърс“, ще остане тайна. Тогава той се мотивира, че ако докладът бъде разпространен, това би довело до нарушаване на договора с фирмата за разследване на банкови фалити, в който е записана клауза за конфиденциалност.

Славов днес обяви, че вчера се е провела среща между финансовият министър, депутати, ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете и синдици на КТБ. Постигната е договорка от доклада на „Аликс партнърс“ бъде съставено резюме, което да бъде публикувано публично.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров поиска имената на депутати, министри, общински съветници, магистрати, замесени във фалита на банката, да станат публични веднага.

Той уточни, че договорът за разследването е конфиденциален, но има съгласие от страна на Фонда за гарантиране на вземанията, който е възложител, докладът на разследващата фирма в частта му с имената да бъде оповестен.

„Тези хора трябва да понесат отговорност. Представете си, че в този доклад фигурират съдии, които гледат впоследствие дела, касаещи КТБ. Представете си, че в този доклад фигурират депутати, които пишат банково законодателство. Затова поискахме единодушно, на първо място – всички публични фигури, било то депутати, министри, областни управители, общински съветници, прокурори, които би ги имало в доклада, да станат публични, за да могат да бъдат взети необходимите мерки, а те ще бъдат от различен характер. Но тази задача не отменя нашата идея за публичност на целия доклад“, заяви Мартин Димитров.

„Фондът за гарантиране на влоговете е възложител, а фирмата е изпълнител. Който плаща – той поръчва музиката“, каза Валери Симеонов. Той е уверен, че хората на високи държавни позиции, които са свързани с КТБ ще бъдат оповестени, защото според него това зависи изцяло от възложителя. Депутатите са получили потвърждение от шефовете на фонда, че ще е възможно част от информацията да бъде оповестена. Конфиденциална информация е сумата, която ще бъде заплатена от държавата на „Аликс партнърс“ за нейното разследване за КТБ, но според депутати става дума за около 800 хил. Евро.

1 коментар

  1. На светло каза:

    А защо не изкарат имената още сега? Или да има време да ги изрекетират до 2016 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране