26.10.2017 | 0:01
Валери Симеонов осъден за реч на омразата
Делонто е заведено от цигани, с подкрепата на БХК

Районният съд в Бургас осъди вицепремиера Валери Симеонов за обиди към ромите и език на омразата, съобщиха от Българския хелзинкски комитет. БХК представлява журналистите Кремена Будинова и Огнян Исаев, които съдят Симеонов за негово изказване от парламентарната трибуна на 17 декември 2014 г.

Като депутат от НФСБ Симеонов заяви, че „голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение“. Преди три години лидерът на НФСБ обяви, че преходът е превърнал ромите от работещи хора, които пращали децата си на училище, „в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“. Тези и други негови думи от въпросното парламентарно заседание са причината за осъдителната присъда.

Съдът смята, че изявлението е тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като води „до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението и да се въздържа от по-нататъшни нарушения. Ищците по делото не искат обезщетение. Решението подлежи на обжалване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране