12.11.2023 | 16:36
Вълка лапна 23,5 млн. лв. от ВиК-Кърджали
Румен Гайтански ще ремонтира водопроводи в родопската община

Нови милиони от държавата получава фирма на скандалния бизнесмен Румен Гайтански – Вълка.

В началото на този месец неговата фирма „Кристална вода“ АД е сключила два договора с „Водоснабдяване и канализация ООД“ – Кърджали за общо 23 509 807 млн. лв., показа проверка на МИГNews.info. Милионите са за ремонт на водопроводи в Община Кърджали.

И двата договора за възлагане на обществените поръчка са сключени на 4 ноември. Първият е на стойност 17 987 553 лв. и е за реконструкция на магистрален водопровод „Боровица“ между селата Ненково и Енчец. Вторият контракт е за 5 522 254 лв. И той се отнася за ремонта на главния водопровод между двете кърджалийски села, които черпят вода от язовир „Боровица“.

През лятото на 2013 г. в рамките на само един ден „Кристална вода“ подписва два договора за 65.6 млн. лв. с община Кърджали. Единият е за пречиствателната станция на града, а другият – за ВиК мрежата. И двата контракта са финансирани чрез програмата „Околна среда“. Наддаването е спечелено от консорциумите „ПСОВ Арда 2013“ и „Ахридос 2013“. Водеща роля в тях има „Кристална вода“, но партньорите й също не са за пропускане. Става дума за фирмите на известните с близките си отношения с ДПС бизнесмени Ерол Касим и Александър Елинов-Садък – „Саварона“ и „Ардастрой“, спечелили над 77 млн. лв. от прословутото Водно огледало на река Арда.

Акционерното дружество „Кристална вода“ редовно „печели“ търгове по Оперативна програма „Околна среда“. През 2020 г. фирмата прибра 47 млн. лв. за ВиК ремонти в Силистра.

Според Търговския регистър мажоритарен акционер в компанията е дружеството „Кей Ар консулт“, което до 2015 г. е казвало „Зърнести минерални материали“. Негов собственик е Николай Радославов, който също така е изпълнителен директор и съсобственик на „Авангардстрой“, в което съдружници са му фирмите на Румен Гайтански „ВОЛФ“ и „ВОЛФ имобилиен“. Другият акционер в „Кристална вода“ е бившият директор на университетската кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Той също има общо минало с Гайтански, тъй като бе автор на проекта му за здравен фонд „Всеотдайност“, който съществуваше от 2006-а до 2011 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране