10.11.2015 | 19:57
Вартоломей се скри от български журналисти
Групата чакаше близо два часа пред Гранд хотел "София", където бе отседнал Вселенският патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей се скри в понеделник вечерта от група български журналисти, сред които публицистите Велислава Дърева и д-р Горан Благоев, които искаха да връчат призив за възстановяването на петото място на Българската патриаршия в диптихите на православните църкви. Призивът е подписан от 256 наши академични учени, университетски преподаватели, интелектуалци, публицисти и общественици.

Групата чакаше близо два часа пред Гранд хотел „София“, където бе отседнал Вартоломей. Преди това гостът отмени неочаквано предварително насрочения брифинг заради прекомерната натовареност на програмата му. Дърева, Благоев и други журналисти изчакваха пред главния вход на хотела, откъдето патриархът трябваше да излезе за официална вечеря в посолството на Гърция, но той така и не се появи. Петицията така и не бе връчена, а в нея няма нищо страшно, заяви Велислава Дърева.

Докато президентът Росен Плевнелиев го награждаваше с орден „Стара планина“, Вартоломей поиска връщането на църковни ценности в Северна Гърция. Духовникът поиска връщането на „отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция“. „Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, заяви Вартоломей. Вселенският патриарх трябваше да се срещне и с премиера Бойко Борисов вчера сутринта, но срещата бе отменена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране