06.05.2019 | 0:10
Ветко Арабаджиев остава в ареста
Според съда бизнесменът може да се укрие или да повлияе на свидетелите

Бизнесменът Ветко Арабаджиев остава в ареста. Това реши Специализираният съд на заседанието, на което бе гледана мярката за неотклонение на бизнесмена.

Мотивите за решението на съда са, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, особено с оглед на факта, че има значителни финансови възможности. Съдът допусна, че ако е на свобода, той би манипулирал доказателствата и би могъл да повлияе на свидетели. Още повече, че в един от 26-те телефона, намерени у него и съпругата му при задържането му, е имало разпределение на свидетелите като разпитани и и неразпитани.

Ако Ветко Арабаджиев обжалва, делото ще се гледа пред Апелативния спецсъд на 14 май.

Както е известно Ветко Арабаджиев се укриваше в продължение на 6 месеца, след като задочно бе обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Той бе заловен в Испания, откъдето бе екстрадиран и вчера пристигна в България.

Съдът обаче обясни, че с оглед избягване на по-нататъшни неясноти е необходимо да се изиска от испанския съд разяснение заради това, че Ветко Арабаджиев не е екстрадиран по едно от обвиненията, а именно за данъчни престъпления и по този текст от закона той не може да бъде съден. Според спецсъда, ако испанските магистрати категорично бяха отказали да го екстрадират за данъчни престъпления, те щяха да го упоменат в решението си, предава „24 часа“. Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи разумното предположение, че през 2013 година Ветко Арабаджиев е участвал в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В този период участниците в групата са регистрирали дружества на социално слаби и наркозависими хора, с които се целяло укриване на данъци.

Ветко и Маринела Арабаджиеви контролирали целия процес и най-вече облагодетелствалите се захарен комбинат и „Виктория груп корпорейшън“, стана ясно от решението на съда. Работниците в захарния комбинат в Пловдив казали, че Арабаджиев е реалният собственик и подбуждал управителя на предприятието Петьо Стойков да върши престъпления.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране