23.07.2023 | 20:45
Вицепрезидентът: Добре е да закрият служебните кабинети – няма да има нови Асен Василев и Кирил Петков
ДПС управлява наред с ПП–ДБ и ГЕРБ и е редно да си влезе нормално в една коалиция,

Не вярвам в искреността на аргументите за предложението 24 май да стане национален празник. Това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в ЕС без културен институт, а го предложих преди време. Не сме във война с управлението, това е кампания срещу президента. ДПС управлява наред с ПП–ДБ и ГЕРБ и е редно да си влезе нормално в една коалиция, а не да е просто в поддържаща роля. Ако споделят еднакви възгледи, това е нормално. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова за „На фокус“.

Тя смята, че да няма служебни кабинети може би това не е лошо предложение. „Така ще избегнем риска от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев, които в крайна сметка благодарение на тези кабинети станаха политици“, каза Йотова, уточнявайки, че е на шега. 

Призовавам малко по-спокойно да употребяваме думата „война“, още повече когато знаем какво става на няколкостотин километра от нас. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпроса във война ли са президентството с правителството в предаването „На фокус“ по Нова тв. „Не, определено не“, отговори Йотова. По думите й обаче наблюдаваме „една кампания на сглобката срещу българския президент.“

Не виждам промяна в позицията му, отхвърли тя и допускането, че Румен Радев се е радикализирал след посещението у нас на украинския президент. Напомни, че срещата им със Зеленски е била открита, за разлика от закритата в Министерския съвет. И изказаната позиция на Радев там е излагана вече от него и извън, и в България.

Тя посъветва да се обърне фокусът в предаването „На фокус“, попитана защо Радев е казал, че Украйна настоява да води тази война. И обясни, че обществото, включително тя лично, дълго е чакало редовен кабинет и че съставянето му е добра новина въпреки

„съмнителната коалиция“, която сега управлява

Но логика и прозрачност в управлението се чакали от този редовен кабинет, а сега Йотова не намира такава.

Стабилност – социално-икономическа, върховенство на закона, дебат пред очите на българските граждани очакват тя и хората. Тъкмо похвалихме закона на Крум Зарков по отношение на отчетността на главния прокурор – единствената хвалба в доклада на Брюксел, и само след няколко дни се внесе поправка, която го обезсмисля. Затова казвам, че не намирам логиката, даде пример Илияна Йотова.

Очевидно има различни мнения по темата Украйна, но нека намалим тази конфронтация и тази гравитация все надолу, защото разделението в обществото до нищо добро не води, призова вицепрезидентът. И заяви, че е убедена, че президентската институция работи за единството на обществото.

„А това, че някой иска да говори от името на

присвоената демокрация – ще има единение тогава, когато вие се съгласявате с това, което ние мислим,

напротив е!“, заяви Йотова. Единение ще има тогава, когато всеки си каже какво мисли и се намери общата консенсусна точка, даде рецептата тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране