15.01.2016 | 0:01
Вивалди, национална сигурност, мобилни лавини и широко отворена фурна
Ори, мели, яж

Понятието национална сигурност добива универсално значение, нещо като думата „таковата“. На легендарната вече пресконференция на Румяна Бъчварова тя формулира следната максима: „Всеки един по-нататъшен опит по този начин да се критикува МВР, неоснователно, с обиди, с нелепи твърдения и невярна информация, с ченгеджийски номера, тълкувам като посегателство срещу обществената и националната сигурност. Оттук нататък на тази основа ще изразявам своята позиция и действията си.“

Мотивът беше подет и от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, комуто бе изпраскан въпрос за работата на Бъчварова. С обичайния си равен (донякъде гробовен) тон Цветанов отговори уклончиво: „Моля ви, не ме вкарвайте в теми, с които мога да застраша националната сигурност“. Той запази непроницаемо каменно изречение на лицето си и не се разбра дали все пак не се шегува.

Националната сигурност и нейното опазване най-накрая стигна и до фурнаджиите. Буквално. Надолу следват извадки от интервю на агенция „Фокус.

***

Фокус: Г-жо Кукушева, какво да очакваме за цената на хляба през новата 2016 година?

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите: На фона на геополитически промени, на фона на трусове в ЕС, на емигрантските вълни, които не зависят от волята на българското правителство, на фона на новия прочит на кохезионните фондове, хлябът категорично е основна храна за българския народ. Тази година „Зимата“ на Вивалди не звучи по познатия начин. Сезоните се изместиха и топлата зима ще има висока цена с отрицателен знак за селскостопанските производители на България. В момента селскостопанската реколта е в риск по отношения на посевите и трайните земеделски култури между които е и пшеницата… На фона на тази тревожност започваме да мислим за цената на хляба… Достъпната цена на хляба в последните 25 години е същата, каквато е била по времето на Тодор Живков. Всеки, който твърди обратното е некомпетентен, незапознат или прави политическа демагогия… Ежедневно 4 милиона българи ядат хляб. Проблемът е в това, че укриването на 20% ставка на ДДС дава възможност два милиона хляба да останат неотчетени и скрити от държавната хазна. Идеята, на която залагаме е спешно да се разгледа възможността да се поощри белият сектор, като това е възможно единствено през диференцирана ДДС ставка на хляба. Храната е част от националната сигурност на България. Ако някой това не го е разбрал, значи е сбъркана концепцията за създаването на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). Време е тя да се осмисли.

АФ: Каква цена на хляба да очакваме с оглед реколтата и цената на тока?

МК: …Що се отнася, каква ще бъде цената утре – категоричен отговор няма. Категоричният отговор, обаче е в едно отношение – това задържане на цената няма да бъде безкрайно, защото то е непосилно за българския легален бизнес. Време е да мислим за хляба като за пазарна стока, като за храна, която се произвежда на пазарни принципи и участва конкурентно в него. В противен случай хлябът се превръща в политическа монета. Когато някой говори за хляба и за неговата цена с идеята да развива демагогия, това е повече от тревожно, защото за да се стигне до производството на един хляб – преди това има дълбока оран, брануване, засаждане и още куп мероприятия на полето, които не могат да бъдат спестени. Следва прибиране на реколта, отлежаване на зърното, влизане в мелници, преработка и чак тогава брашното влиза при хлебопроизводителите, за да се създаде с отговорност, търпение и модерни технологии българският хляб!

…Нашето притеснение е с оглед на подвижните лавини в българската политическа действителност, че не знаем кога ще му дойде времето на Закона за храните и Закона за хранителната верига и Закона за оценка на риска. Затова е изключително важно да се разбере, че храната, нейното приготвяне, транспортиране и дистрибуция, всъщност е част от националната сигурност на България!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране