23.07.2015 | 0:03
Властта крие 9 дни, че ексдепутат е убил човек
От 14 юли до вчера никой не е уведомил МОН и министър Танев за ареста на шефа на научния фонд

Управителят на фонд „Научни изследвания“ към МОН Николай Христов е в ареста от 14 юли, след като е убил човек. Това се разбра от официално съобщение на МВР вчера.

Това бе обявено, след като във вчерашния си брой в. „Дума“ единствен публикува информация, че в научните среди в институти и висши училища е плъзнал слух, че Христов е арестуван в понеделник вечерта, но никой дори в МОН не може да потвърди това. Около обяд МВР пусна съобщението си, че на 14 юли т.г. в 18.40 ч. полицията е получила сигнал за прострелян човек на ул. „Цанко Церковски“ в столицата и че полицаите и Бърза помощ са установили смъртоносно прострелян с пистолет 55-годишен мъж. На мястото е бил задържан извършителят на тежкото криминално деяние – Н.Х., на 57 г.

След досъдебното производство Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на Н.Х. по чл. 115 от НК (умишлено убийство) и на 15-и той е арестуван за 72 часа, а на 17 юли Софийският градски съд е изменил мярката на постоянна. Името на убития и на жената не се съобщават. По-късно прокуратурата съобщи, че убитият К.И. е прострелян в дясното око.

Николай Христов, философ, роден на 4 февруари 1958 г., е управител на научния фонд от миналата година. Той е бил зам.-председател на СДС във Враца и е бивш депутат в 36-то, 37-то и 38-то НС от Демократическата партия. Според репортери по онова време се е хвалел пред журналистите, че носи законно пистолет.

Просветният министър Тодор Танев е получил  съобщението на МВР вчера, малко преди то да бъде пуснато официално, казаха от пресцентъра на МОН. Проверка в бюлетините на МВР и СДВР от 14 юли насам показва, че това убийство не е било огласено до вчера.

Още на 14 юли обаче БНТ е съобщила, че същия ден в кв. „Лозенец“ е прострелян мъж, който отишъл предишния ден на гости на свой приятел и към тях сетне се присъединила жена, възникнал скандал, при който по думите на домакина гостът се прострелял сам в главата със законно притежавано от него оръжие. На 16 юли обаче жълта агенция съобщава, че мъжът, който се казва Красимир, е бил убит от домакина, както установило разследването. По това време никой от журналистите не знае, че домакинът в тази битова пиянска свада е управителят на научния фонд в МОН.

След като се видя, че 9 дни от МВР не са съобщили дори на просветния министър за случилото се с политическото лице Николай Христов, запознати припомнят, че при сходен случай на убит човек и задържан на място извършител на 20 юли МВР е съобщило за убийството 47 минути след получения сигнал за него.

Някои медии направиха опит да свързват случката с установени от вътрешния контрол на МОН нарушения на Николай Христов във фонда, които бяха огласени в медиите.

Министър Тодор Танев дори обяви, че фонд „Научни изследвания“ не работи от години и ще бъде трансформиран в агенция към МС заедно с иновационния фонд на икономическото министерство. В МОН и в научните среди обаче дори недоволните от работата на Христов смятат категорично, че убийството е извършено при битов пиянски скандал и няма нищо общо с нещата във фонда.

1 коментар

  1. Донев каза:

    Имаше стотици оплаквания в МОН и НС от Николай Христов, но Тодор Танев му е приятел по чашка и си правеше оглушки! Макар и съсзадна дата нека министърът да отговори на обвиненията и да поясни защо едва вчера е уволнил Христов! На умряло куче нож вади!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране