08.10.2016 | 0:01
Властта притиска кметове за подкрепа
От БСП отказаха да подпишат декларация на НСОРБ в защита на правителството

Управляващите са оказали натиск върху членовете на УС на Националното сдружение на общините в България в четвъртък вечерта. От управителния орган на сдружението са били инструктирани да приемат позиция, в която да се обясни, че ако в страната има политическа нестабилност и предсрочни избори, то те биха поставили под риск усвояването на средства по европейски програми. Декларацията е срещнала категоричния отпор от кметовете на БСП, които са отказали да подпишат подобен документ.

Кметовете от БСП, които сме в Управителния съвет на сдружението, се обявихме против намерението да се ангажираме с политическа позиция. нашата работа е да защитаваме сдружението, заяви за ДУМА Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев. Опитахме се да убедим колегите си да не политизираме, но ние сме малцинство в съвета и позицията ни не беше приета, коментира още Москов. НСОРБ е национално сдружение и досега не е заемало политическа позиция. Ние сме тук не за да се намесваме в правенето на политика, обоснова отказа на кметовете от БСП и Донка Михайлова, кмет на Троян. Декларацията не е била подкрепена и от кметовете на ДПС.

В разпространената позиция на УС на НСОРБ се казва, че членовете му категорично се противопоставят на опитите за дестабилизация на страната. Като причина управляващите изтъкнаха началото на новия програмен период за европейските фондове, структурирането на бюджет 2017 и реформата в местното самоуправление.

„Местната власт, в лицето на ръководството на НСОРБ, категорично заявява, че в момента България няма нужда от дестабилизация на институциите. В днешния изключително критичен и важен за Европа и Балканите момент стабилността на държавата в контекста на предизвикателствата и проблемите на местната власт е от изключителна важност за нас“, пише в позицията, подкрепена от управляващите.

Вчера започна годишната среща на Националното сдружение на общините в България в „Албена“. По време на срещата Бойко Борисов заяви, че е необходима толерантност, а общините трябва да съдействат за спокойствието и сигурността на гражданите в условия на бежанска криза. Да се обединим, да се уважаваме, защото хората разчитат на нас, призова кметовете премиерът. Той подписа споразумение за сътрудничество между МС и НСОРБ за подобряване на условията за ефективно управление на местните финанси, разширяване на приходната база на общините и управление на риска от финансови корекции.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също излезe с позиция в подкрепа на управляващите. Оглавяваната от Кирил Домусчиев организация призова към стабилност и предсказуемост, която правителството да осигури. „Икономиката не иска оставки, икономиката иска стабилност и предсказуемост. По тази причина както искането, така и даването на оставки граничи с национална безотговорност“, се казва в документа. Бизнес съюзът следял с особено безпокойство нарастващото вътрешнополитическо напрежение, свързано със започващата предизборна надпревара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране