15.06.2023 | 20:51
Внимание, опасно време в петък!
Синоптици обявиха червен код за валежи и риск от наводнения

През нощта срещу петък на много повече места над Западна и Северозападна България се очакват интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури! Остава висок рискът от наводнения и кални свлачища.

Минималните температури ще се повишат и ще са между 14° и 17°С. Най-високи очакваме да са стойностите по поречието на р. Дунав и Горнотракийската низина – до 16-19°С.

Сутринта на места в котловините ще се образува мъгла.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Задават се условия и за градушки, а бурите ще имат потенциал да предизвикат и локални наводнения. Очакваните сумарни количества на валежите ще достигнат до 50-60 л/кв. м., а на места в района на Драгоман, Родопската област, Средногорието, Северозападния и Централния Предбалкан – до 50-120/кв. м.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 10-25 л/кв. м.

Ще духа слаб вятър, а в Дунавската равнина и Източна България – от изток, а по-късно през деня над Северозападна България – от северозапад, ще се усили.

Дневните стойности в петък ще останат без промяна и на повече места ще са между 23-25°С, като най-високи ще са над Горнотракийската низина и Дунавската равнина – до 26-28°С. Доста по-ниски ще са по Черноморието и места с валежи – до 24-25°С.

Времето по Черноморието

Повече слънчеви часове очакваме по Черноморието, но и там след обяд ще се развива купеста облачност.

През нощта ще е с разкъсана облачност, а през деня ще бъде предимно слънчево и топло. След обяд се очакват временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Максимални температури на въздуха – 23°-26°С.  Градусите на морската вода ще са 22°-24°С.

Времето в София

През нощта срещу петък ще преобладава предимно облачно време със значителни валежи. През деня очакваме да паднат и значителни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните – до 24°С.

Времето в планините

Няма да е подходящо за туризъм!

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, като в ниските части ще бъде от североизток, а по билата на планините от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°С, на 2000 метра – около 9°С.

Времето на Балканите

През следващите 48 часа въздушната маса над Балканите ще остане неустойчива. Очакваме значителни валежи и висок риск от наводнения в Румъния, Гърция и България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране