18.10.2015 | 1:02
Връщане в бъдещето на континуитетната актуалност
Нищо общо с нищо общо

БНТ: На изборна тема сега. Тодор Славков е кандидат за общински съветник в листата на движение „Напред, България“. Формацията е създадена още в началото на 90-те години от вече покойния Иван Славков-Батето. За кандидат-кмет на София движение „Напред, България“ издигна бившия депутат от социалистическата партия Страхил Ангелов. За нуждите от промяна в София, мой гост е Тодор Славков. Интервюто е платена форма на участие… Влизате в политиката с програма, писана през 1993 година. Едни и същи ли са проблемите на София, пък и на страната, като цяло, тогава и днес, 22 години по-късно?

Тодор Славков: Тази програма е писана 1993 година лично от баща ми. Тя е една от причините изобщо да се захвана с партията, тя не е писана за местните избори, тя е писана за парламентарните. Искам да кажа, че 2005 година е пренаписана програмата, но доста от точките влизат, от 1993 година, в програмата от 2005 година. И казвам, че това е една от причините, защото тази програма, която е супер актуална до ден-днешен, е изпълнена само една точка. И това е точката за влизането на България в Европейския съюз, която доказва, че нищо не е свършено. Освен това тази точка, която е изпълнена – за влизането в ЕС, става все по-спорна, с всеки изминат ден, лично за себе си говоря. Защото в крайна сметка влизането в ЕС, изобщо ЕС, трябваше да бъде един вид икономическа взаимопомощ между страните. Аз не мисля, че България може да се нарече равноправен член на ЕС.

БНТ: Какво ви провокира вас, лично, да тръгнете към място в местния парламент?

ТС: Моментът е такъв. Става въпрос, че имаше местни избори, доста обстоятелства, съвкупността от тези обстоятелства. Първото вече го споменахме, това е програмата, с която ми дадоха да се запозная. Защото аз никога не съм имал интерес да се занимавам с политика. Втората причина е новото ръководство на партията, новата председателка Зорница Атанасова, с която се познаваме от дълго време, но тя съвсем скоро стана председателка на партията. Става въпрос, че имаше нужда от свежи сили.

БНТ: Обвиняват ви обаче, че влизането на „Напред, България“ в политиката е с цел разпиляване на гласове. Как ще отговорите на подобно обвинение?

ТС: Не бих казал. Много приятели ме питаха дали наистина има нещо общо влизане на „Напред, България“, за да се отклонят част от гласовете от БСП или леви формации, БСП като най-голяма лява формация, абсолютно не е вярно това. Аз многократно съм бил канен преди това и от БСП, под всякакви форми да участвам в политиката, не съм се съгласявал. Но първо, БСП в момента не мисля, че изобщо са в позиция да променят нещо. Не, че не симпатизирам и на БСП, най-близка я чувствам като партия и винаги съм я чувствал. И най-малко или много настоящото ръководство, защото тази криза в БСП е от много години. Но вярвайте ми, това изобщо не е с тази цел – създаването на партията, в смисъл моето влизане в партията и изправянето на партията на крака отново. (…)

БНТ: Какви са очакванията ви от новия общински съвет?

ТС: Нашата цел е да вкараме поне един общински съветник в София. Нямаме, за София, конкретен план, става въпрос да вкараме двама, трима, ако не вкараме трима, че това ще бъде провал за нас. Вкарвайки дори двама или трима общински съветника, ние може да бъдем главно коректив на дейността на Общинския съвет.

БНТ: А каква политика ще следват вашите общински съветници – по-скоро леви, десни, център?

ТС: Какво значи леви и десни в днешни дни? Вижте, че най-дясната партия „Атака“ води лява политика, БСП, която би трябвало да води лява политика, води дясна политика. Няма при нас ляво, дясно, ние ще водим ляво-дясна политика, това в кръга на шегата, разбира се. Но мисля че изобщо това не е актуално за момента. Не се характеризираме като лява или дясна партия или центристка партия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране