22.06.2015 | 0:01
Закъснелите открития на протестърите за Близнашки
"Протестна мрежа" призна, че Орешарски спасил държавните пари в КТБ и направил пълен одит на енергетиката
Вени Марковски

Жалка история.

“Лидерите” на протеста започват да използват аргументите, заради които преди година-две обявиха за врагове (е, слава Богу, само техни, а не на народа – поне в това ивент-революцията им не успя – да организира трибуналите…) хора, които виждаха и казваха на глас… точно същите неща, които “лидерите” откриват днес!

Един от “лидерите” на т.нар. протестна мрежа (ПМ), Николай Стайков, е написал статия*, в която признава, че правителството на Орешарски (sic!) било извършило поне две много добри за държавата неща – махнало депозитите на държавата от КТБ и направило опит за пълен одит в енергетиката. Забравил е да спомене, че взе само един милиард лева кредити, сравнено с 16-е милиарда на сегашния кабинет…Но авторът (напомням – един от самообявилите се за лидери на протеста ПМ) е направил откритието, че правителството на Близнашки не било направило нищо хубаво! А, добро утро?!

Много са неверните твърдения в статията, но с това трябва да се поспори: “Подмяната беше ясна още тогава, но беше толкова огромна, че малко хора я забелязаха. Тези, които я забелязаха, мълчаха излъгани и чакаха да дойдат онези, които докато бяха в опозиция – вътре и извън парламента – обещаваха справедливост и разследване на корупционни схеми.”

Не, г-н Стайков.  Подмяната беше ясна още преди това. Имаше хора, които предупреждавахме, че се случва тъкмо това – подмяна. Тези хора не мълчахме. Мълчахте Вие и хора като вас – самозвани “лидери” на протеста, т.нар. протестъри. Едва сега разбираме официално, че сте мълчали, защото сте чакали да дойдат на власт други хора.

Нормалните хора – най-обикновени граждани като нас – не очакваха, че на власт ще дойдат други. Нещо повече – ние ви предупреждавахме, че на власт ще дойдат същите – цветанцветановци & Ко, но в замяна от такива като вас бяхме обявени за “комисари на подмяната”, предатели, корумпирани и т.н.

Сайтът “Norersharski.com” (с който, ако не се лъжа, сте свързан, г-н Стайков?) популяризира лъжата, че критикуващите протестърите са всъщност лоши хора, които били против… протеста!? Протестърите се засегнаха, че има хора, които се съмняват в техните мотиви и се превърнаха в такива “големи” “революционери”, че решиха да се разправят с неудобните.

Днес разбираме, че не сме били неудобни, а че вие сте се били излъгали. Чудесно, по този въпрос имаме съгласие. Но нали знаете какво правят честните и почтени хора, когато установят, че са обвинили някого несправедливо? Точно така – искат извинение. Дали ще ви го дадем, това зависи от всеки един от засегнатите.

Ето и едно подвеждащо твърдение: “В същото време опорната точка, че протестът е дошъл на власт, беше разработена и развита от зависимите медии…”

Когато служебният министър на правосъдието Христо Иванов беше нападнат не от зависимите от Пеевски медии, а от ВСИЧКИ медии, ПМ не посмя да го защити. Не го защитиха и протестърите. Защитиха го хора като мен – обикновени, без да се самоназовават активисти, красиви и умни.
Но го направихме не скрито, не покрито, а публично. Независимо от това, че с тази защита знаехме, че поемаме риск да ни обявят най-малкото за странни хора.

Но Христо Иванов не е протестър, не е като вас, активистите на протеста, “лидерите”, не се обяви за умен и красив. И се хвана да прави онова, от което наистина държавата ще стане по-читава. Протестърите не посмяха да му помогнат дори и с думи, какво да говорим за дела…

Николай Стайков по-нататък пише: “Под прикритието на протест, дошъл на власт, кабинетът Близнашки всъщност изпълни основната си задача – да подготви идването на кабинета “Борисов 2″…”  Не, г-н Стайков, кабинетът “Близнашки” не дойде на власт под прикритието на протеста. Той дойде, за да се изпълни онова, за което такива като мен ви предупреждаваха – че връщате във властта цветанщината. Предупреждавахме ви, но протестърите, опиянени от тщеславие или кой знае защо, не ни чуваха.

Оказва се, че сега “лидерите” на “протеста” са дошли на нашия акъл. Някои казват, че е по-добре късно, отколкото никога. Но в този случай е по-добре никога, отколкото късно. Прочее, това, че Николай Стайков (а вероятно и ПМ?) критикуват покрай Близнашки и президента, е крайно недостойно. Недостойно е, защото президентът е един от малцината хора във властта, които защитават националните интереси и сигурността на страната. Да, може и на думи да е, но е по-добре, отколкото срамното мълчание, умилкването и снишаването, които виждаме от други хора в управлението, колчем стане дума за национална сигурност, за въоръжените сили или за общоевропейската външна политика.

Затова статията на Николай Стайков е не просто закъсняла по отношение на Близнашки. Тя е и удар в гърба на проевропейските политици. Изглежда ПМ все още не са разбрали (надявам се, че е така а не, че са корумпирани), че политиката е по-сложна от това да викаш по площадите. Но в това няма нищо чудно – та нали същите хора в продължение на година не разбраха (или “се правеха, че не разбират”?), че с действията си връщат във властта статуквото, а не се борят с него.

Всеки нормален български гражданин би трябвало да подкрепя онези наши политици, които не се срамуват и не се страхуват да демонстрират, да казват ясно и отчетливо, че България е член на НАТО и Европейския съюз! А ПМ може да си продължават с писането на статии, с критиките по адрес на онези, които те наричат “предатели”. Ако това е цената, която трябва да се плати, за да сме лоялни, честни и почтени членове на ЕС и НАТО, то си струва да се плати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране