21.07.2015 | 0:04
Замерят Блатер с банкноти на пресконференция
Английски комик си прави гавра с шефа на ФИФА

Комедийният английски актьор Ли Нелсон си направи гаргара с шефа на ФИФА Сеп Блатер по време на пресконференция вчера. Босът на световния футбол трябваше да обяви датата на извънредните избори, на които трябва да бъде избран негов заместник.

Пресконференцията обаче беше прекъсната, след като Нелсон извади пачка долари и започна да я хвърля по Блатер. Все пак стана ясно, че
изборите ще се проведат на 16 февруари следващата година в Цюрих, два месеца след първоначалната обявена дата 16 декември.  Самият Блатер обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.  Не е ясна причината за отлагането.

До изборите Блатер остава начело на ФИФА. Както е известно, в края на май се разрази огромен корупционен скандал във ФИФА след ареста на седем високопоставени чиновници в централата, задържани заради финансови злоупотреби. Сеп Блатер бе преизбран на конгреса на 29 май, но четири дни по-късно обяви, че подава оставка заради скандала.

Най-сериозният кандидат за поста е президентът на УЕФА Мишел Платини. Той обаче още не е взел решение дали да се кандидатира. Това ще стане в следващите две седмици и се очаква в началото на август легендарният французин да обяви позицията си. Ако реши да не се кандидатира, Платини ще обяви подкрепата си за един от останалите кандидати. Според анализатори обаче Платини ще се яви на изборите, още повече, че той има много сериозна подкрепа от повечето континентални федерации – от Европа, Южна и Северна Америка, Азия. Някои от водещите европейски федерации вече издигнаха кандидатурата на Платини за поста и това ще го задължи да играе за най-високия пост в световния футбол.

В същото време бившият съперник на Блатер за шеф на ФИФА принц Али бин ал Хюсеин поиска швейцарецът незабавно да напусне поста си, а не да чака до февруари. “В момента бъдещето на ФИФА е на дневен ред. Ако се насрочат избори за февруари, няма да има съществена промяна в ръководенето, от която ние имаме крещяща нужда. Промяната трябва да започне с моменталното напускане на Блатер”, каза принцът на Йордания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране