03.04.2020 | 15:29
Заради гафа на Караянчева, ГЕРБ замразява депутатските заплати
Оставка на председателката на парламента обаче няма да има

След шумен скандал около увеличаването на депутатските заплати от 1 април и искания за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева управляващите все пак склониха да замразят възнагражденията си. На извънреден брифинг в МС премиерът Бойко Борисов обяви, че депутати от ГЕРБ ще внесат предложение за замразяване на възнагражденията на нивото от декември, 2019 г. Това ще доведе до замразяване и на заплатите на президент, вицепрезидент, премиер, министри, зам.министри, членове на политически кабинети, председател и членове на Конституционния съд, главен прокурор, председател на Върховния административен съд, председател на Върховния касационен съд, членове на ВСС, кметовете.

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение. Преизчисляването се прави автоматично, но депутатите имаха възможност досега да замразят заплатите си на фона на икономическата криза.

От изказването на Борисов не се разбра дали замразяването на възнагражденията на нивото от декември, 2019 г. няма да доведе и до леко понижаване на заплатите, които към този месец са били изчислявани на базата на средното възнаграждение в обществения сектор към юни месец. Премиерът Борисов само заяви, че декември е избран като месец, защото възнагражденията са били по-ниски.

Няколко часа след намесета на премиера дойде и реакция от изпълнителната комисия на ГЕРБ. Ръководният партиен орган реши да се внесе законопроект за замразяване на депутатските заплати на база декември 2019 г. за периода на извънредното положение. Парламентарната група на ГЕРБ ще депозира и предложение, според което партиите не получават държавна субсидия в периода на извънредното положение. Освен това депутатите от формацията на Борисов даравят половината от месечните си възнаграждения по сметка на ГЕРБ, разкрита за периода на извънредното положение.

До развръзката със заплатите се стига след скандално изказване на председателя на парламента Цвета Караянчева, която се опита да защити ръста с абсурдни аргументи. Пред БТВ председателката Цвета Караянчева защити ситуацията: “Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства”.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    А какво ще правите следващата част от годината когата няма да има достаъчно храна в магазините освен от внос, когато няма да има приходи от работа и приходи от данаци.Когато престъпноста и глада се увеличат? Направете си разделен график на работа в промишленоста,на търговия и работа в селско стопанство, с пълно блокиране на цялата страна за дълго време няма да може да изкарате.А ресторантите и кафенетата да доставят по домовете или да се взема с поръчка на место за в къщи.10 милярда лесно ще изчезнат, а дълг трудно се връща.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране