10.05.2018 | 20:47
Заради лошото време Боян Петров не е търсен днес

Лошото време под връх Шиша Пангма (8027 м) не е позволило на спасителите да излязат днес да търсят алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно на 3 май. Не сме сигурни дали някой изобщо е успял да излезе днес от базовия лагер, но дори и да има такъв, не е стигнал дори до Лагер 1, каза за „Дневник“ Деян Петков от екипа на алпиниста в София. Той допълни, че заради силния вятър и тежките метеорологични условия не е имало никаква възможност за използване на вертолети. Третият ден от началото на спасителната операция вече приключи. Вчера екипът от трима шерпи и шестима професионални спасители не успя да достигне Лагер 1 заради вятъра.

За утре прогнозата е за слънчево, макар и ветровито време, а в следващите дни се очаква условията да се подобряват, каза Петков. По думите му планът за утре е нагоре да тръгнат всички, които са в базовия лагер – тримата шерпи, шестимата китайски спасители и 5-6 алпинисти.

Ще се движат в различни групи и с различен багаж и темпо, а целта е да стигнат до Лагер 2, където се надяваме да намерят Боян, обясни Деян Петков. От екипа на алпиниста се надяват, ако тази надежда не бъде оправдана, спасителните екипи да успеят да пренощуват в Лагер 2 и в събота да тръгнат към Лагер 3. Това ще е възможно само при благоприятно време, иначе ще се върнат отново до базовия лагер.

Има осигурен хеликоптер с всички необходими разрешителни, който може да излети при добри условия.
Известният българин Иван Кристоф, който живее в САЩ и са занимава с екстремно катерени написа във Фейсбук:

Ето банкова сметка с депозирани 100,077,43лв, от която щом отвори офиса на Банка Алианц може да се изтеглят парите $50,000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете. Не вярвам в нащите политици на нищо, което казват. Познавам ги много добре!!! Също така не смятам, че е редно държавата да плаща от данъците ни, затова, като любител на Extreme/Екстрийм спортове, смятам, че е редно ние сами да се поддържаме.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране