06.01.2016 | 17:28
Защо Ахмед Доган отстреля Местан?
Нарцисът от Момчилградско обяснявал пред Турция, че Сокола е изолиран. Искал да подмени шефовете на областните структури на ДПС
Дневник

Всъщност речта на Доган на 17 срещу 18 декември 2015 г. и критиките му към посочения лично от него за формален председател на ДПС през 2013 г. Местан в голяма степен били застъпени и в словото му на новогодишния партиен купон в края на 2014 г., разказват участници в сбирките. Според тях Местан очевидно е подценил предупреждението.

Какво точно се е случило в отношенията Доган – Местан, каква е ролята на Турция и Русия и доколко това се надценява, замесени са ли са бизнес интересите на Делян Пеевски може би никога няма да се разбере напълно. Защото ДПС винаги се е отличавала като силно затворена структура, в която проблемите излизат публично едва когато е неизбежно. Ръководните фигури избягват да говорят, като препращат, че всичко завиди от председателя, а информацията се подава контролирано.

Недоволството срещу „авторитарния Местан“

Макар предложен и до голяма степен наложен в ДПС от Доган, Лютви Местан не успя да се сработи с останалите и се опита да формира свой кръг, описват депутати отношенията в партията. Обясняват го с нарцистичния му характер, заради който си позволявал да взема и прокарва еднолични решения, без да събира Централното оперативно бюро (тясното партийно ръководство) – колективното тяло, за което говори и Доган в новогодишното си слово. Високопарният му стил на говорене и поведение пък отблъсквал електората.

Още щом застанал начело на партията, започнал да изтиква истински верните на Доган, разказват чак сега депутати. Те отказват да говорят официално. А новите трима съпредседатели така и не коментираха публично Местан.

С влизането на ДПС във властта (официално с кабинета „Орешарски“) се проявило и желанието му да се еманципира от Доган и да покаже кой е на кормилото.

В ДПС зачитаме мнението на председателя си и работим за него, след като зад гърба му е г-н Доган, обясняват партийци защо чак сега говорят полуоткрито за настроенията срещу Местан. Мнозина от тях не са допускали, че е възможно той да действа през главата на Доган. Други пък, които се оплаквали от Местан в т.нар. Боянски сарай, разказват, че Доган е знаел за всички действия на наследника си, но е изчаквал да види докъде ще стигне. Намесвал се е в ключови моменти, макар в новогодишното слово да се нарича „пасивен наблюдател“.

Прошнуровал е и кадровите предложения на Местан – най-вече кандидатите за изборите, които обаче предварително били „обработвани“ от бившия вече председател на ДПС и подучвани какво да говорят и как да се държат, за да спечелят доверието на Доган. Близки до почетния председател твърдят, че Местан е подготвял и масова подмяна на делегатите на предстоящата напролет конференция на ДПС, която трябва да избере председател, с цел да овладее структурите.

„Лютви Местан си повярва, че е мажоритарен акционер на корпорацията ДПС“, обобщи и бившият лидер на младежкото ДПС Корман Исмалиов, който през 2011 г. напусна партията заедно с дългогодишния първи заместник на Доган – Касим Дал.

Турската нишка

Намеците, че Местан е едва ли не агент на турските служби и предлага ДПС за обслужване на партията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, може и да са силно преувеличени. Но в средите на българските турци се знае и говори за приятелството на Местан с турския посланик Сюлейман Гьокче, който е в България от декември 2013 г. Според близки до дипломата Местан го убеждавал, че Доган е изолиран и той кара влака в ДПС, а Гьокче решил да го подкрепи.

Посланикът сигурно си е помислил, че Местан ще е следващият съуправляващ с Бойко Борисов, допускат хора, които познават дипломата. Те напомнят как премиерът Бойко Борисов няколко пъти сподели публично, че е търсен от турския си колега Ахмет Давутоглу, за да защити Местан.

За двете му години в България Гьокче е бил много активен на местна почва, в това число и да разчита на ДПС за прокарване на турските интереси, разказват общували с дипломата. Те го описват като подобие на Местан и с приятелството им си обясняват защо бившият лидер на ДПС се е обърнал първо към него за съдействие след труса в партията.

Депесари напомнят, че Местан е лидерът на ДПС, приет от турския президент Ердоган през септември 2014 г. През юни 2015 г., в навечерието на парламентарните избори в Анкара, Местан заедно с последвалите го сега депутати Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али беше при българските изселници, за да агитира за Ердоган. Около 20% от изселниците в южната ни съседка гласували за Ердоган, изчислиха партийци.

Според тях Местан се е срещал по два пъти седмично с Гьокче, а също толкова често към Анкара са пътували Хафъзов и Шабанали Ахмед. Останалите депутати били възпирани и им се осигурявали по-редки визити. Хюсеин Хафъзов е бивш главен секретар на Главното мюфтийство, а Шабанали Ахмед е бивш председател на Висшия мюсюлмански съвет към мюфтийството и според различни медийни публикации тази седмица е при изселниците в Турция.

Третият последвал Местан – Айдоан Али, пък завършил образованието си в Турция, като за тримата се твърди, че са влезли в листите по покана на Местан, който пък с тях дал знак към Анкара за по-голяма консервативност след заиграването с националистите от „Атака“ при кабинета на Пламен Орешарски.

Депутати, останали верни на Доган, са убедени, че протурската декларация, прочетена от Местан в края на ноември от парламентарната трибуна, е писана под диктовката на турското посолство, без да е консултирана нито с парламентарната група, нито с Доган. Почетният председател пък определил като гаф не прочетеното по същество, а бързането – ДПС да се изказва по темата, преди да има изобщо реакция на българската държава, на САЩ или на НАТО. Бившият председател се защити, като каза, че тя е подготвяна заедно с колегите му от парламентарната група и в зала всички са му ръкопляскали.

Две седмици след спорната декларация в тесния кръг около Доган вече се коментирала смяната на Местан. Дали за готвената рокада са оказали влияние руски интереси и влошаването на отношенията между Москва и Анкара може би ще стане ясно с времето, но и сегашни, и бивши съратници на Доган признават за руски зависимости, свързани с ДС миналото му.

Защо Местан се отказва от оставката си

На първото голямо събиране на ДПС след декларацията (новогодишното парти) Доган говорил срещу политиката на Ердоган и на няколко пъти намесил Местан. Според близки до почетния председател още на следващия ден – 18 декември, Местан изпратил „хабер“ до Доган, че ще подаде оставка. Всъщност това била и причината членовете на Централния съвет да бъдат предупредени, че ще има заседание преди коледно-новогодишните празници, но ден по-късно (на 19 декември) Местан се отказал от оставката. Дали това е така и защо не е ясно.

Депутати и областни председатели на ДПС, както и кметове от движението обаче разказват за необичаен натиск от турското посолство в деня преди заседанието на Централния съвет на 24 декември, на което Местан беше изключен. Те твърдят, че били привиквани на среща с думите „наредено е“ и „има заповед“, получили заплахи за бъдещето на роднините си в Турция и че няма да бъдат допуснати до южната ни съседка.

Подобни внушения били отправяни и към представители на различните изселнически организации, които в края на декември бяха при Тюркян чешма край родния на Местан Момчилград за отбелязването на годишнината от т.нар. възродителен процес.

Бъдещето на Местан

Какво смята да прави оттук насетне Местан се очаква да обяви пред медиите на 7 януари. И в ДПС, и в Народната партия „Свобода и достойнство“ на Касим Дал и Корман Исмаилов се говори за натиск от страна на Анкара да прави партия. Той няма нито морала заради ДС миналото си, нито потенциала за това, казват обаче активисти, работили с него.

Местан и Касим Дал не са се срещали и едва ли ще имат разговор въпреки медийните информации, че Турция иска общи действия от тях, научи „Дневник“. Вратата ни е винаги отворена за хора, които споделят нашите идеали, но при нас няма агенти на бившата Държавна сигурност, коментира скоро сред разрива в ДПС Касим Дал.

За бившия лидер на ДПС сега най-важно е да изчисти името си от унижението, на което го подложи Доган, за да покаже кой е силният. Това е и причината сега Местан да търси опора и от различни посланици, обясняват новите му съратници. Опитът дотук е показал, че досега никой не успява да разцепи ДПС и партията си остава във владенията на Доган. Той умело позиционира хората в партийната йерархия, защитаващи понякога взаимно изключващи се интереси, така че той да бъде печеливш във всяка ситуация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране