20.02.2024 | 12:02
Защо не можете да отслабнете във фитнеса
Вижте някои полезни съвети, които ще ви помогнат да постигнете целите си

Много хора са недоволни от външния си вид и се опитват да отслабнат. Доста избират да спортуват, но понякога това не дава резултат.  Нека се спрем на три причини, поради които не можете да отслабнете във фитнеса, а също така да научим някои полезни съвети, които определено ще ви помогнат да постигнете целта си.

Първа причина: не се храните правилно

Много хора вярват, че като се присъедините към фитнес залата, можете да забравите за правилното, балансирано хранене и да започнете да ядете каквото искате. Разбира се, можете да отидете на фитнес, докато ядете хамбургери, колбаси и преработени храни, но, честно казано, такива дейности няма да са от голяма полза, освен ако не развиете издръжливост. Омразните килограми няма да изчезнат само от физическата активност: към упражненията трябва да добавите балансиран хранителен план, който ще осигури на тялото ви всички необходими елементи и минерали.

Често под правилното хранене много хора имат предвид популярни диети, повечето от които се основават на консумацията на нискокалорични храни. Това е фундаментално погрешен подход, тъй като такова хранене също няма да ви донесе никаква полза.

Ако не сте сигурни как най-добре да организирате менюто си, свържете се със специалист: диетологът ще ви каже кои продукти ви липсват и кои трябва да изключите като ненужни. Освен всичко друго, трябва да се уверите, че нямате навика да преяждате: това може да се появи или от „невинно“ четене или гледане на телевизия по време на хранене, или от излагане на силен стрес. Стресът от своя страна може да бъде причинен от яденето на определени храни: преди това говорихме за най-опасните храни, които могат да причинят стрес и безпокойство.

Причина втора: нямате лична тренировъчна програма

Не винаги общите програми са добри за решаване на вашия конкретен проблем. Разбира се, тренировките в група са много по-евтини от наемането на личен треньор и е по-добре да отидете на групова фитнес зала, отколкото да не правите нищо. Все пак си струва да създадете лична програма за обучение. Това може да стане дори без да посещавате индивидуални уроци. Можете да платите за такава програма веднъж и след това да я използвате постоянно.

Трета причина: Упражнявате твърде малко или твърде много

Когато ходят на фитнес, повечето хора, които искат да отслабнат, изпадат в две крайности: някои смятат, че една или две кратки тренировки седмично са повече от достатъчни, докато други са готови буквално да живеят във фитнеса.

И двата подхода са погрешни и корените на такава грешка като правило са в пълно неразбиране на самия процес на отслабване. Много хора вярват, че отслабваме директно по време на тренировка, но това не е вярно: парадоксално е, че учените отдавна са доказали, че процесът на изгаряне на мазнини се случва по време на почивка.

Всяко упражнение причинява безвредни микроувреждания на мускулите, а мускулната тъкан расте точно когато тялото започне да възстановява тези увреждания, тоест във времето, когато се отпускаме след тренировка. Ако няма достатъчно увреждане (в случая на тези, които посещават фитнес залата веднъж или два пъти седмично или по-малко) или изобщо няма увреждане, тялото няма какво да възстановява, така че по същество няма резултати от такава тренировка.

Ако, напротив, тренирате всеки ден, без да давате на мускулите си почивка, тялото няма време да се възстанови, така че растежът на мускулната маса или не се случва изобщо, или е изключително бавен. Ако наистина обичате да прекарвате време във фитнеса всеки ден, редувайте тренировки за различни мускулни групи: по този начин, докато тренирате някои мускули, други ще почиват този ден.

Можете също така да редувате не само натоварването, но и вида на дейността: например, ако постоянно ходите на стандартни групови програми, поне понякога опитайте танци, йога, стречинг или борба – това, което ви подхожда най-добре.

Както виждате, дори фитнесът не може да гарантира, че ще отслабнете. За да постигнете желания резултат, освен тренировки трябва да придобиете навика да наблюдавате диетата си и тогава резултатът ще дойде при вас дори по-бързо, отколкото очаквате.

Лора Костова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране