09.02.2024 | 18:07
Зеленски уволни Залужни, замени го с генерала, загубил Бахмут и известен като „Касапина“
Александър Сирски не е харесван нито от останалите висши военни, нито от войниците на фронта

В четвъртък се случи най-голямото военно сътресение в Украйна след нахлуването на Русия: президентът Володимир Зеленски смени висшия командир ген. Валери Залужни с ген. Александър Сирски, бивш началник на сухопътните сили, пише Politico в материал, представен без редакторска намеса от „Фокус“.

В изявление в Telegram Зеленски благодари на Залужни за защитата на Украйна през последните две години и го помоли да остане в отбора.

Двама украински служители заявиха пред NatSec Daily, че следващият ход на Залужни не е ясен. Той има много оферти на масата и трябва да избере дали иска да продължи да служи в администрацията. Има спекулации, че Залужни, ако напусне правителството, може да отправи политическо предизвикателство към настоящия президент. Медийните съобщения показват, че Залужни също може да се съсредоточи върху здравето си и да се насочи към преподавателска кариера.

Въпросът сега е какво носи 58-годишният Сирски във войната. Най-вече той помогна за защитата на Киев срещу руската атака и организира успешна контраофанзива в Харков. Но Сирски е известен и с това, че води ВСУ в месомелачката в Бахмут, изпращайки вълна след вълна войски, за да се изправят срещу огъня на противника. В крайна сметка подкрепяните от Кремъл наемници от групата Вагнер превзеха града.

Поради тази и други причини Сирски е крайно непопулярен сред редовите служители на Украйна.

„Много лошо решение“, заяви украински военен капитан пред NatSec Daily. Капитанът, подобно на други, получи анонимност, за да избегне отмъщение или да даде своето неподправено мнение.

Друг човек, запознат с операциите на Сирски, повтори това мнение. Назначаването му едва ли ще има положителен ефект за Украйна, тъй като Сирски е възприеман от тези на фронтовата линия като строг генерал от съветски стил, който безчувствено излага хората си на опасност. Този човек добави, че украинските войски са дали на Сирски ужасен прякор: „Касапин“. Капитанът потвърди, че псевдонимът е останал, както и „Генерал 200“ — а 200 означава загинали на бойното поле войници.

Негативните отзиви продължават да валят: „Ръководството на генерал Сирски е фалирало, неговото присъствие или заповеди, идващи от негово име, са деморализиращи и той подкопава доверието в командването като цяло“, публикува украински военен офицер на X. „Неговото безмилостно преследване на тактически печалби постоянно изчерпва нашите ценни човешки ресурси, което води до тактически напредък като превземане на някой горски пояс или малки села, без да имаме предвид оперативни цели“.

Украински войник също сподели съобщение в групов чат на ветерани от битката в Бахмут: „Всички сме прецакани“. Генералният щаб на Украйна не отговори на искане за коментар относно критиките. Зеленски, разбира се, изрази доверие в Сирски, наричайки го „най-опитният командир на Украйна“.

Също така това може и да не е най-подходящият момент за каквато и да е промяна. Приемането на помощта от 60 милиарда долара в Конгреса изобщо не е гарантирано. Разместването на върха на украинската армия може да втвърди скептицизма на някои републиканци и демократи относно подкрепата на Америка за военните усилия. Също така не помага, че има и поразителен доклад на Washington Post за това как Украйна е изправена пред критичен недостиг на пехота точно когато Русия засилва своите атаки.

Следователно този ход „идва в труден момент за Украйна, особено когато недостигът на боеприпаси и жива сила на фронтовата линия става все по-остър и все още не е формулирана нова стратегия“, коментира Дара Масикот, експерт по войната във Фондация Карнеги за международния мир. „Наследникът на Залужни наследява много предизвикателства“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране