25.07.2015 | 0:02
Земеделци на бунт заради контрола на горивата
3,5 милиона литра дизел на ден безотчетни, твърдят митничари

Над 70 трактора и тежки земеделски машини протестираха вчера на пътя Пловдив-Карлово. Те зареждаха гориво от бензиностанция край Труд, в посока Карлово и не бързаха да се разотидат. Изригналото недоволство е срещу Наредба 18, която ги задължава да инсталират нивомерни и фискални устройства на съдовете си за гориво в стопанствата.

На жп гарата в Генерал Тошево в 9 часа над 50 селскостопански машини – трактори, комбайни, сеялки, се събраха на големия паркинг, след което потеглиха в колона по международния път от и за ГКПП Кардам към Добрич и Варна, за да зареждат на бензиностанция. Само за няколко минути зад колоната от селскостопанска техника се образува опашка от тирове, а шофьорите на тежките машини открито недоволстваха от протеста на земеделците.

По-късно през деня от Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че зареждането на земеделска техника е минало без особени проблеми за бензиностанциите. От там опровергаха твърденията за затруднения при зареждането на големи обеми, тъй като високодебитните бензиноколонки имат скорост на зареждане 130 л/минута. Не са проблем и габаритите на техниката.

От петролната асоциация посочиха още, че промените в наредбата, срещу които протестират земеделските производители, изискват поставяне на нивомери само на стационарни подземни или неподвижно прикрепени към земята резервоари за горива с вместимост над 1000 литра. Такива са резервоарите на т.нар. „ведомствени” бензиностанции. През тях според анализа на Министерството на финансите минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел на ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране