26.04.2024 | 10:48
Живко Коцев отдъхвал в най-скъпия курорт на Малдивите с Николина Ангелкова и контрабандиста Ярата
Подарили му часовника за 50 бона на летището в Дубай на връщане от баровската екскурзия

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, който е с повдигнати обвинения като член на бандата за контрабанда на цигари на Никола Николов – Паскал, е прекарал цяла седмица в най-скъпия курортен комплекс на Малдивите „One&Only“ в компанията на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, арестувания контрабандист Стефан Димитров – Малката Яра и неговата половинка. Това разкрива източник на „Уикенд“, запознат с течащото разследване срещу контрабандистите и протектиращите ги мастити държавни служители.

Баровската съвместна почивка на Живко Коцев с Николина Ангелкова и с Малката Яра се е състояла в първите дни на месец декември м.г., като според данни на разследването веселата компания е отдъхвала седем дни в две наети вили на брега на Тихия океан с 20-метрови самостоятелни басейни в 5-звездния комплекс „One&Only“. Цената на нощувката в една от вилите в бляскавия курорт надхвърля 5000 лева, а всяка една от къщите над водата е оборудвана с огромна спалня, голяма всекидневна, трапезария и шикозна баня.

Грубата сметка показва, че почивката на Живко Коцев на Малдивите е струвала около 50 000 лева, като по всяка вероятност масрафа е бил поет от Николина Ангелкова. Засега остава загадка дали бившия министър на туризма е отдъхвала съвместно с Живко Коцев в една от наетите вили. Според източник на „Уикенд“, Ангелкова e имала любовна авантюра с подсъдимия бивш главен секретар на МВР, въпреки упорития слух за сексуалната ориентация на Коцев и подмятания за близостта му с шефа на НАП Румен Спецов.

Запознати с разследването за обвързаността на Живко Коцев с контрабандистите от бандата на Паскал разкриват, че мастития полицай е летял за Малдивите заедно със Стефан Димитров – Малката Яра и с неговата приятелка през Истанбул, където към тях се присъединила и Ангелкова. Компанията е отлетяла с билети за бизнес класа на „Туркиш Еъруейз“, всеки от които е струвал по 6000 евро.

На връщане от Малдивите Живко Коцев, Ангелкова и Малката Яра са летели през Дубай с полет на авиокомания „Емирейтс“. Именно на летището в Дубай Живко Коцев е получил като подарък часовника „Хубло Биг Бен“, който му бил купен от Стефан Димитров по заръка на неговия баща Марин Димитров – Ярата. За да не плати дължащо мито от няколко хиляди лева за баровския часовник на летището в София, Живко Коцев поставил часовника на ръката си в Дубай и скрил кутията и гаранционната бележка на тиктакащото бижу в багажа си.

Скандалните общи снимки на Живко Коцев с Николина Ангелкова се появиха в медиите още преди месец, когато тогавашния главен секретар на МВР беше приел ролята на свидетел срещу митническото ОПГ. На една от снимките Коцев и Ангелкова позират пред ВИП залата на летище „София“ заедно със Стефан Димитров, а на другата снимка ченгето с присадената коса се вози на задната седалка на „Мерцедес Майбах“ до Ангелкова и демонстрира скъпия си часовник. Тогава бившата министърка на туризма коментира, че се познава с Коцев от по-малко от година и че се е виждала с него „както на публични събития, така и по поводи“, но изобщо не се интересувала от работата му.

От телевизионно интервю на градския прокурор на София Илиана Кирилова стана известно, че Ангелкова вече е била разпитана като свидетел, но не се е разпознала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и е обявила, че няма спомен да се е снимала с него. „Нейната роля по това разследване предстои да се изясни. Ако лицево-идентификационната експертиза потвърди, че е тя, се притеснявам за нея евентуално дали пък няма проблеми с паметта“, коментира Илиана Кирилова, без обаче да се впуска в повече подробности.

Според източник на „Уикенд“ от държавното обвинение, е твърде възможно Николина Ангелкова да се сдобие с обвинение за „затаяване на истината“.

В ДАНС съществува оперативна информация, че Живко Коцев е покровителствал не само контрабандните канали на Никола Николов – Паскал и баща и син Димитрови за износ на цигари към Европейския съюз, но и мащабна схема за внос и износ на преработван в България руски петрол и заобикаляне на ембаргото на Европейския съюз за внос-износ на руски горива. Твърди се, че една от големите нефтени компании е внасяла контрабандно руски петрол тип „Уралс“, който с фалшиви документи е представян като гориво, идващо от Латинска Америка и Африка. Впоследствие горивото е преработвано и тайно е изнасяно от България чрез танкери, а и с цистерни през ГКПП „Дунав мост“.

Смята се, че контактите и плащането на ежемесечни подкупи към МВР и Агенция „Митници“ е минавало през ексминистърката на туризма Николина Ангелкова, която миналата есен стана съдружник на Валентин Златев в туристическата фирма „Тера уей инвестмънт груп“, управляваща активи за над 500 млн. лв.

Според запознати с разследването, приобщаването на Николина Ангелкова към схемата с горивата е станало по линия на нейната кума Виолета Лорер. Именно съпругата на Даниел Лорер запознала преди около година Ангелкова с Живко Коцев.

„За да се измъкне от бъдещо обвинение, Николина Ангелкова, колкото и да не желае, ще трябва да поддържа версията, че е имала сърдечни отношения с Живко Коцев и в качеството на негова интимна приятелка е засичана често пъти в неговата компания“, коментира столичен магистрат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране