24.04.2018 | 17:24
Живков и Сакскобургготски – двата университета на Бойко Борисов
Живков до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата

Тодор Живков и Симеон Симеон Сакскобургготски. Това са „двата университета“ на премиера Бойко Борисов. „Не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върха на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко“, споделя Борисов пред Дир.бг.

Той казва, че от Сакскобургготски се научил на обноски – „започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен.“ „За Косово знаех само поговорката „Марко на Косово поле как е закъсал“. Живков до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е така, той на тръгване ми каза и „виж, предай, Косово ще стане голям проблем“. Тогава Косово въобще не го бях чул, не знаех къде се намира, дето се вика освен поговорката. Но той ми каза „виж там по веригата предай“. Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия“, разказва Борисов за нещата, научил от Живков.

„На времето всичките лидери в социалистическия лагер са управлявали по 30-40 години. Кастро преди един-два дена сдадоха властта. Това е било политика на самия соцлагер. Доста ми е забавно, когато БСП (БКП, защото те приеха всичко от БКП, включително и бройката на конгресите) говорят така сякаш този период не го е имало. Аз имам вродено чувство за справедливост и независимо, че съм толкова пострадал от тях, ми беше много интересно да чуя какво мислят и как разсъждават. След това и царя като дойде, с него когато съм си говорил, той ми е казвал „Борисов ти имаш редкия късмет да общуваш с него /бел. ред. Живков/, когато се е очовечил“. И тогава цялата БКП се скри, бягаха от него“, коментира още Бойко Борисов.

За ареста на Десислава Иванчева:

„Поинтересувах се и се оказа, че единствената грешка на прокуратурата е, че не излязоха веднага да кажат защо се бавят. Ако помните, имаше едни операции преди време, когато се предава плик с пари, след това случаят падна в съда, защото адвокатите атакуваха, че не се знае първо в плика какво има и второ, ако са пари, какви пари са. И за това, ако забелязахте, имаше поемни лица. От пачките всяка една банкнота я описват с целия номер, серия, една по една. Една цифричка ако сбъркат, ще падне цялото дело. Трябваше да излезе един и да каже „да, бавим се, защото всяка една банкнота има 7-8-9 знака ли и трябва всяка една цифричка да се напише, да се провери. Смятайте по минута на банкнота да се опише колко минути са. Така щяха да спрат приказките за показност. Защото в противен случай в съда правилно съдията ще каже – чакайте, сигурни ли сте, че това са парите, сигурни ли сте, че са сложени там, и може да падне делото“, казва премиерът.

И още:

На въпрос коя е най-голямата черна точка, която си поставя, той посочва администрацията: „Администрацията е огромна в държавата, като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да й влияеш много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена, когато има на гишето, ще видиш характера й. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата.“ Премиерът казва още, че никога не е разглеждал политиката като бизнес и за това е успешен. Парите също изобщо никога не са го интересували и това го знае всеки, който го познава, твърди още Борисов. „Имам си къща в Банкя, която надали може да се каже, че е луксозна, но ми е удобна. Там съм се родил, там ще си умра, дето се вика“, казва министър-председателят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране