17.12.2020 | 12:24
Журналистическа асоциация иска наказание за Александър Йорданов
Изпратено е писмо до лидера на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер

Асоциацията на европейските журналисти изпрати отворено писмо до лидера на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, с което иска наказание за депутата Александър Йорданов заради недопустимото поведение спрямо журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.

Йорданов е евродепутат от СДС, влязъл с листата на ГЕРБ. Във фейсбук-профила след негово интервю в БНР, недоволен от въпросите, той отправи нападки и обиди срещу Великова, които по-късно изтри.

Според асоциацията въпреки това поведението на евродепутата е укоримо.

“Недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава”, пише асоциацията на европейските журналисти. Тя добавя, че “когато става дума за представител на управляващата коалиция, както е в конкретния случай, подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия”.

Сдружението припомня на Вебер, че това не е първият случай, когато журналистката Силвия Великова е обект на подобно отношение. През миналата година тя бе свалена от ефир от предишното ръководство на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява спорната процедура по избор на главен прокурор. Свалянето от ефир на Великова доведе до протести, широка международна реакция и безпрецедентна криза в радиото, завършила със смяната на генералния директор.

“Надяваме се, че тези действия на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от ръководството на партията”, завършва писмото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране