03.06.2015 | 21:31
15 000 двойки на изпита по математика след 7 клас
Изпитът показа най-ниските резултати от 6 години, децата ни са застрашаващо неграмотни

Най-ниските резултати от шест години насам на изпита след 7-ми клас, отчетоха днес от просветното министерство. Това се отнася както за изпита по български език, така и за този по математика. Най- фрапиращият факт е , че двойките по математика са около 15 хиляди от общо явили се около 54 хиляди деца, а тези по български – 8 хиляди.

Средните резултати тази година са 58,68 точки от 100 възможни на изпита по български език и 45,73 точки по математика. Като цяло няма регион в страната, който да има по-високи резултати от миналата година. По български най-добре се е представил София-град, а на опашката е Сливен.

По математика първенството пак е на София-град, последен е Разград. Грешките, които са допускали седмокласниците по български език, са свързани най-вече с пунктуацията и времената. По математика учениците са били затруднени от втория модул с четири по-трудни задачи с отворен отговор, както и от геометричната задача за еднакви триъгълници.

Днес от министерството признаха, че резултатите са тревожни и ще бъдат взети мерки като променяне на учебните програми и промяна във формата на изпита.
Учители коментират, че дори с двойки на места учениците ще бъдат приети в елитни гимназии, за да се попълни бройката. И че вероятно ще се намери начин да бъдат вкарани в училищата, като се заобиколи закона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране