26.11.2018 | 0:01
2,6 млрд. лв. трябва да инвестира България в “Турски поток”
Държавата обаче все още няма официално потвърждение от Русия

2,6 милиарда лева ще бъде размерът на първоначалната инвестиция, която ще трябва да направи България, ако проектът “Турски поток” премине през нашата страна, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия.

В края на 2015 година за предшественика на сегашния проект -“Южен поток”, бе направена  първата заварка за компресорна станция близо до монтанското село Расово. Държавата обаче все още няма официално потвърждение от Русия, че този проект ще бъде осъществен. Според енергийния министър страната ни е готова за реализацията на един такъв проект. Петкова добави, че е изключително важно да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години от над 4,3 милиарда лева. Имаме желание “Турски поток” да носи приходи дълги години”, заяви енергийният министър. Очаква се, че ако “Турски поток” премине през България, то газът по него може да потече още през 2020 година.

Междувременно информацията, че втората тръба на газопровода “Турски поток” ще минава през България, раздели експертите у нас в коментарите им. Повечето политически реакции в страната бяха положителни. Експертните обаче бяха преобладаващо скептични. Новината, тиражирана от “Комерсант”, е фалшива, вероятно с цел да покаже подкрепа пред българското общество на идеята, която беше лансирана от Теменужка Петкова за промяна на енергийната стратегия в частта природен газ, така смята Христо Казанджиев от Българската енергийна и минна камара. Според председателя на Балканската и Черноморската петролна и газова асоциация Валентин Кънев проектът носи икономическа изгода за страната. Процедурата за одобрение на АЕЦ “Белене” от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта. Това коментира в интервю пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Така тя отговаря на коментари, че размразяването на проекта по същество го прави нов и означава отново да се поискат всичките нужни разрешения от Европейската комисия, което би отнело години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране