20.04.2023 | 11:20
”30 мутри” изгонили стопаните на хижа ”Христо Смирненски”
От БТС отричат обвиненията и посочват, че стопаните на хижата са отказали да изпълняват задълженията си
Българския туристически съюз с помощта на “30 мутри” е изгонил досегашните стопани на хижа “Христо Смирненски”, съобщиха доскорошните домакини във Facebook. От БТС отричат обвиненията и посочват, че стопаните на хижата са отказали да изпълняват задълженията си.

“Семейството ни стопанисва хижата от 18 години. Когато е стъпило там тя е била изоставена и полуразрушена. Нямало е покрив, прозорци, врати, вътре са живеели стопански животни. За да се доведе до вид ,в който да бъде използвана, е направена огромна инвестиция. В годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи, изградено е отопление, поставени са слънчеви батерии и още много, много неща. Там е и труда и усилията на едно цяло семейство почти 18 години. Хижата е отдадена за стопанисване на ТД Юндола 1919 и то сключва два поредни 10 годишни договора с нас – единия валиден до 2027 година”, разказват доскорошните домакини на хижата в източната част на Рила.

Отношението на Българския туристически съюз обаче се променило, след като ръководството било сменено и, по думите на доскорошните домакини на хижата, започнал натиск и демонстрация на сила и влияние.

“Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обекта е твърде апетитен, за да е наш!”, разказват хижарите.

Натискът се засилил допълнително в края на миналата година. В края на месец март е залепена и бележка с която се нарежда на семейството да се изнесе от хижата до 8 април.

“Бележка, не съдебно решение!”, разказват потърпевшите.

Семейството поискало среща с Българския туристически съюз, за да може въпросът да бъде обсъден “цивилизовано”. Постигнато е споразумение и от БТС обещават до няколко дни да изпратят писмо, с което да стане ясно решението им.

“Днес в хижата се изсипаха представители на БТС заедно с  30 човека, повечето едри “Частни охранители” и ни изхвърлиха. В хижата имаме стока за хиляди левове, оборудване и обзавеждане за десетки хиляди левове, дърва за отопление за хиляди, всичките ни лични вещи, играчките на децата, лаптопът ни със всички снимки на децата”, разказват потърпевшите и допълват:

“Ако това не е грабеж от държавни служители, не знам какво е”.

Становището на БТС относно невярната информация изнесена от наследниците на починалия хижар, изпратено до МИГNres.info:

“Хижа „Христо Смирненски“ е една от емблематичните хижи, собственост на Сдружение „Български туристически съюз“. Миналата година бе подписан договор за ползване на хижата с фирма „МИГ 79Б“ ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито.

За огромно съжаление малко преди Коледа почина хижарят и управител на фирма „МИГ 79Б“ ООД Георги Банев, с когото Сдружението ни е поддържало винаги добри дългогодишни отношения. В следствие на това хижа „Христо Смирненски“ реално остана без стопанин.

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха, тъй като те не желаят да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б“, поради това че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител. Изпратиха и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него. Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително да сключат договор с друга тяхна фирма, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС.

На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски“ бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на „МИГ 79Б“ ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент.

Обектът е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Извиняваме се на планинарите за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „Христо Смирненски“ отново да отвори врати.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране