09.12.2022 | 20:24
4 души са арестувани по обвинения за корупция в Европарламента
Сред тях има и бивш италиански евродепутат, а според "Соар" става дума за вземане на подкупи от Катар

Четирима души от италиански произход, сред които бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите, и сътрудник в Европейския парламент, са били задържани в Брюксел по подозрение за участие в престъпна група, оказвала влияние при приемането на политически и икономически решения, съобщава БТА.

Според местни медии задържаните са били финансирани от Катар и ще бъдат обвинени в корупция и пране на пари. В резиденцията на бившия евродепутат полицията откри 500 хиляди евро в брой.

Сред арестуваните е и  ръководител на Международна конфедерация на профсъюзите.

Според вестник “Соар”, служителите на реда са извършили обиски на 14 адреса в Брюксел, а разследването стартира от юли 2022 г.. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от Катар и опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, по-специално на позицията на други депутати от Европейския парламент в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника, арестуваните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати.

Белгийската прокуратура излезе с изявление, потвърждаващо, че в петък се провежда “антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток”, но остави без коментар цялата друга информация на “Соар”, включително връзката на разследването със Световно първенство по футбол. Прокурорите също потвърдиха ареста на четирима души от италиански произход, но без да разкриват имената им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране