04.08.2015 | 8:48
400 малки фотоволтаични централи пред фалит
Производителите на зелена енергия ще търсят подкрепа от европейските институции

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, които бяха приети в края на миналия месец, съобщава БНТ.

Според представителите на сектора, с поправките се намалява с близо 80% цената на производството от произведената от тях енергия. От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.
Петър Лазаров е един от 400-те собственици на фотоволтаични централи. Той се страхува, че ще загуби бизнеса си. Според последните промени в закона за енергията от възобновяеми източници, на производителите с европейско финансиране ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловат час за произведена енергия, те ще получават между 10 и 15 ст.

„Приходите през август са ми варирали винаги около 7-8 хиляди лева. Сега очаквам около 700 лева. Осигуровките са ми около 400 лева, имам разходи за счетоводство, застраховки… За оперативните разходи няма да стигнат парите. Да не говорим за кредити“, оплаква се Лазаров. „За нас ще бъде икономически оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да заплащаме разходите, които имаме. Очаквам през октомври голяма част от „зелените“ централи да спрат производство“, заяви председателят на Българската асоциация на фотоволтаиците Меглена Русинова.
От Асоциацията на ВЕИ производителите ще продължат да търсят диалог с институциите, за да не фалира браншът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране