23.06.2016 | 8:35
46,5 милиона британци гласуват днес в Брекзит
Референдум решева остава или излиза Островът от Европейския съюз

Днес е референдумът за британското членство в Европейския съюз. Право на глас в Брекзит имат 46,5 милиона избиратели.

Ако букмейкърите прогнозират без никакво колебание ясен превес за оставане на Великобритания в ЕС, то според последните социологически проучвания силите са напълно изравнени.

Британците отговорят на въпроса „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?“.

От този референдум зависи бъдещето не само на Обединеното кралство, но и на oбединена Европа. Ето какво смята останалата част от света за възможността Лондон да напусне ЕС.

САЩ

Великобритания ще „отиде на опашката“ на търговските преговори със САЩ, ако напусне ЕС, заяви президентът Барак Обама. Ако Великобритания реши да напусне ЕС след референдума на 23 юни, може да отнеме между 5 и 10 години търговското споразумение между Обединеното кралство и САЩ да бъде предоговорено.

Русия

„Свикнали сме руският фактор редовно да бъде използван в американските предизборни кампании, но да бъдем използвани в дебата за Брекзит е нещо ново“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Досега президентът Владимир Путин не е изразявал публично мнението си за референдума, но в петък коментира, че Русия иска да общува със силна Европа и ще уважи избора, който британците направят за бъдещето си в ЕС. „Имам мнение, но ще се въздържа да го кажа. Мисля, че би било некоректно от моя страна“, заяви той.

Япония

„Япония категорично би предпочела Великобритания да остане в ЕС“, каза японският премиер Шиндзо Абе при скорошното си посещение в Англия. „Много японски компании работят във Великобритания точно защото Обединеното кралство е врата към ЕС.“

Германия

За Лондон би било много трудно или невъзможно да си осигури специални условия за търговия, ако напусне съюза, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. „Представете си преговорите, които ще трябва да се проведат след Брекзит. Бюрокрацията ще се точи с години. Успех!“, каза той.

Ако Обединеното кралство избере да напусне ЕС, това може да доведе до подобни референдуми и в други страни, коментира Шойбле. „Как ще реагира например Холандия, която традиционно е близък съюзник на Великобритания?“

Франция

„Лондонското Сити е значителна финансова сила и не мисля, че Брекзит ще промени всички елементи , които го правят такова, коментира френският финансов министър Мишел Сапен. Но не мисля, че ще остане и без последствия.“

„Или сте вътре, или сте вън. Европейският съвет ще трябва да отправи ултиматум към британците във връзка с намеренията им“, заяви министърът на икономиката Еманюел Макрон преди дни.

Италия

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС може да се превърне в „детонатор“ и да раздалечи една от друга останалите страни членки на фона на напрежението в блока заради кризата с бежанците и слабия икономически растеж.

„И други европейски държави могат да се изкушат да постъпят като Великобритания, да си организират свой Брекзит, така че това да доведе до широка фрагментация на ЕС.“

Европейският съвет

Великобритания може да прекара седем години с неопределени отношения с Европейския съюз при евентуален Брекзит, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той коментира, че влизането в сила на ново споразумение с ЕС може да отнеме много дълго време, дори преговорите за него да приключат за две години, както се надяват активистите за излизане от съюза.

„Всяка отделна държава от 27-те, както и Европейският парламент ще трябва да одобрят цялостния резултат. Това ще отнеме поне пет години и се боя, че няма гаранция за успех.“

МВФ

Ефектът на Брекзит ще е от „много лош до много, много лош“, каза изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Тя посочи, че излизането от ЕС ще доведе до дълъг период на несигурност, който ще повлияе на финансовите пазари.

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде сериозен удар за уязвимата глобална икономика, заяви по-рано МВФ в оценката си на световната икономика, която представя два пъти годишно.

ОИСР

Излизането на Великобритания от ЕС ще струва между 3200 и 5000 лири годишно на всяко британско домакинство до 2030 г., гласи прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Експертите наричат тази загуба „Данък Брекзит“. „Напускането на Европа ще наложи този данък на следващите поколения, но вместо да финансира обществените услуги, той ще бъде чиста загуба“, коментира генералният секретар на ОИСР Анхел Хурия.

Китай

Дори Китай, който рядко коментира вътрешните проблеми на други страни, намекна, че Лондон трябва да остане част от ЕС. „Китай се надява да вижда просперираща Европа и обединен Европейски съюз и се надява Великобритания, като важен член на ЕС, да играе дори по-позитивна и конструктивна роля в задълбочаването на отношенията между Китай и ЕС“, коментира президентът Си Цзинпин.

Какво се случи на Острова ден преди референдума

Обменни бюра и компании за търговия с валута съобщиха, че ден преди референдума за членството на страната в ЕС мнозина британци са се наредили на опашки, за да обменят лирите си за друга валута.

Повечето прогнози за финансовите последици предвиждат рязко обезценяване на паунда, което ще се случи точно в момента, когато стотици хиляди британци потеглят на лятна почивка.

Британските пощи съобщиха, че продажбата на валута в клоновете и онлайн се е увеличила от уикенда насам със 74% спрямо същия период на миналата година. От Travelex казват, че при тях поръчките на чужда валута в периода 14 – 21 юни са се увеличили с 30%.

Компанията за парични преводи Azimo предупреди, че в деня на референдума ще прекрати операциите си до успокояването на пазарите в петък, когато ще бъдат известни първите резултати и изходът от гласуването.

Ако избирателите одобрят излизането от ЕС, сривът на паунда – по оценки на търговските банки – може да достигне и надмине 10%.

Пощите и Travelex съобщават, че покупките са поделени поравно между евро и долари.

Само във вторник в пощенските клонове са отчетени валутни покупки с 49% повече на годишна база. Онлайн данните са още по-стряскащи – скок от 381%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране