04.06.2016 | 0:02
5 лъжливи факти за алкохола, на които вярваме
Бира се пие само след твърд алкохол

През годините сме чували какви ли не факти за алкохола и неговото въздействие върху нашето тяло. Докато повечето от тях са верни от научна гледна точка, други спокойно могат да бъдат определени като фолклорни митове. Ето 5 от най-популярните лъжи за алкохола и консумацията му.

1. Бира се пие само след твърд алкохол

Популярното схващане – ако започнеш с по-силни питиета, ще се напиеш по-бързо и така няма да прибегнеш към любимата хмелна напитка, е един от големите митове за начина, в които трябва да консумираме алкохол. Истината е, че редът, в който приемаме опияняващите напитки, няма почти никакво значение за това до каква степен ще се напием или с какъв махмурлук ще се събудим. Важното е какво количество приемаме и за какъв период от време го правим.

2. Тъмните питиета са по-добри за здравето

Част от това схващане може да се приеме като истина, тъй като по-тъмните вина и бири имат повече повече антиоксиданти от останалите видове, но заедно с това съдържат т. нар. „замърсители“, които са страничен продукт от ферментиращия процес, придаващ цвят и вкус на тези и други напитки като уиски и ром. Проблемът с тези вещества е, че те се храносмилат по-трудно от организма и причиняват много лош махмурлук.

3. Алкохолът убива мозъчни клетки

Опияняващите питиета могат да увредят само недоразвитите мозъци, заради което е забранена тяхната употреба от деца и подрастващи. За възрастните обаче консумацията на алкохол не уврежда или убива мозъчни клетки. В най-лошия случай може да навреди върху върху концентрацията и способността за ходене в права линия. Дългосрочното пиянство от друга страна води до редица сериозно заболявания, но мозъчно увреждане не е едно от тях.

4. Ядене след пиянство ще отблъсне махмурлука

Популярното твърдение, че ако сме прекалили с алкохола, трябва стабилно да се нахраним, за съжаление си остава мит. За да притъпим ефекта на алкохола, е нужно да сме заситени, преди да започнем да пием. Наличието на храна в стомаха забавя процеса на абсорбиране на алкохол от организма, а похапването след това има минимален ефект, тъй като концентратът вече се обработва от черния дроб. Всъщност, дори може да ви накара да се почуствате още по-зле, допринасяйки за киселинния рефлукс.

5. Кафе и студен душ са лечение за всяко препиване

И двата метода за справяне с махмурлук изглеждат твърде истинни, за да се окажат неефективни, но истината е една – човешкото тяло се нуждае единствено от време, за да се пребори с алкохолното въздействие. Според проучвания на нормален човешки организъм му трябва час за преработването на една стандартна алкохолна напитка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране