29.03.2018 | 0:01
5-процентната данъчна отстъпка е дискриминационна
Данъчното облекчение съществува от 2014 г., а жалбата срещу него е подадена от недоволен данъкоплатец през 2016 г.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви 5-процентната данъчна отстъпка при електронното деклариране на доходите за дискриминационна мярка. Тя поставяла в по-неблагоприятно положение хората, които нямат възможност да използват интернет и компютри, смята комисията.

Данъчното облекчение съществува от 2014 г., а жалбата срещу него е подадена от недоволен данъкоплатец през 2016 г.

Според КЗД разпоредбата въвежда неравно третиране между различни обществени групи по признак “лично ползване”. Не е отчетено, че за определена група данъкоплатци изобщо е невъзможно да подадат по електронен път своите годишни данъчни декларации. И това не е свързано с техните желания, а с това, че тези хора не разполагат със средства за закупуване на необходимата техника, нито да заплатят за услугата да ползват интернет, посочват от КЗД. В същото време комисията подчертава, че тези граждани, както всички други в България, имат правото да получават доходи от различни законосъобразни дейности, като определен процент от тях предоставят на държавата под формата на данъци.

Изпълнението на решенията на КЗД не са задължителни, но ако се стигне до дело, съдът често взима предвид посочените от комисията доказателства. Затова КЗД отправя препоръка до министъра на финансите да анализира ефектите от досега действащата разпоредба и да внесе в Министерския съвет предложение за законова промяна, така че да бъде премахнато неравното третиране между данъчнозадължените лица.

Всъщност финансовото министерство беше предложило отстъпката да бъде изобщо премахната от началото на тази година. Мотивите на ведомството на Владислав Горанов бяха, че все повече хора декларират доходите си и плащат данъците си по електронен път, при което “загубите” за бюджета вече започват да стават сериозно перо – над 1.2 млн. лв. за последната година.

Депутатите в Народното събрание настояха данъчното облекчение да остане с мотива, че трябва да има стимули хората да използват интернет при подаване на данъчни декларации, с което се намаляват и разходите на данъчната администрация. От тази година обаче бе свален таванът на данъчното облекчение от 1000 на 500 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране