14.04.2015 | 13:57
500 гранати бутнали част от военния завод в Иганово
Божидар Лукарски подозира саботаж

Около 500 гранати са избухнали в завода за боеприпаси в Иганово, а западната страна на Цех 835 на практика е разрушена. Това стана ясно от импровизиран брифинг на главния секретар на МВР Георги Костов, който е на мястото. Информацията е получена след облитане на терен с дрон на военните.

Както вече бе съобщено, нови взривове избухнаха тази сутрин в полигона. Три екипа на пожарната са на място, на 2 км разстояние от цеха. Сигналът е получен в 7:11 ч, подаден е от пазачите. Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района. Главен комисар Николай Николов, шеф на пожарната, потвърди, че няма жертви и пострадали пред БТВ. Няма опасност за населението и не се налага евакуация, съобщи официално МВР на сайта си. Критичната ситуация е под контрол.

На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия. Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента. Към 10.30 обаче все още се чуваха мощни взривове. В района духа бурен вятър, който разнася пушека.”Вече втори инцидент е много съмнителен по отношение на случайност”, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Той обясни, че по негова информация пожарът се е случил около 7,00 ч. Само затова не е имало хора. Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал „Анево”. Пред Би Ти Ви министърът на икономиката Божидар Лукарски също обърна внимание, че инцидентът се е случил точно в деня, когато заводът е трябвало да започне работа. Освен това се е запалила продукция, която е била изнесена от предишния взривил се склад, точно преди пожара.

Той изрази съмнения, че става въпрос на умишлен палеж, но отказа повече детайли и заяви, че съответните органи трябва да си свършат работата. “Работи се по абсолютно всички хипотези”, каза и главсекът на МВР Георги Костов. Изрично запитан за версията саботаж, той отговори, че не се изключва нищо. На 21 март избухна складът в Иганово, който е собственост на ВМЗ-Сопот. Тогава стана ясно, че се е взривил 1 тон тротил. Нямаше пострадали или ранени хора, както и замърсяване на въздуха.

Почти цялото карловско село обаче беше евакуирано. Разследването за инцидента от март още тече.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране