04.11.2016 | 0:01
6 834 278 могат да избират президент
Машинно гласуване ще има в 500 секции на територията на цялата страна

6 834 278 са гласоподавателите в избирателните списъци за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на страната, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. По списък избирателите, които имат право да упражнят вота си на националния референдум, са 6 832 288. Разликата от близо 2000 души между двата вида избирателни списъци е заради законовото изискване в референдума право на глас да имат гражданите, които имат постоянен адрес на територията на България към датата на издаване на указа на държавния глава за насрочването на референдума.

За частичните избори за кметове право да гласуват имат 90 455 избиратели, от които 80 882 са за район „Младост“, 771 ще могат да гласуват за кмет на кметство Грохотно в Община Девин и 882 за кмет на кметство Друмево, община Шумен. Засега в страната има обособени 12 418 секции, но тази цифра можела да се промени, след като бъдат образувани секциите в различните домове за социални услуги, болници.

Машинно гласуване ще има в 500 секции на територията на цялата страна, на различни по големина общини – големи, малки и средни, обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. За нормалното провеждане на машинното гласуване по препоръка на експерти ще бъдат осигурени 150 технически лица в цялата страна, които няма да стоят в секциите, а в сградите на училищата, където се провеждат избори. Те ще осигуряват помощ, ако такава бъде поискана от секционните комисии. Ще бъде осигурена и подмяна на машината при евентуална неизправност. Резервните машини са над 10% – или 70 броя.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че комисията е взела решение за провеждането на експерименталното машинно преброяване на резултатите от вота в пет избирателни секции, разположени в Първа английска гимназия в София.

Общият брой на избирателните секции в чужбина е 325 в общо 71 държави. Над 35 избирателни секции има единствено във Великобритания – 53. В Турция и САЩ има по 35 секции, във всички останали държави броят на секциите е по-малък.

Към момента са регистрирани осем неправителствени организации за наблюдатели на изборния процес. Общият брой на наблюдателите е 2069. Ще има 45 международни наблюдатели от 6 организации. Срещу решения на ЦИК са подадени осем жалби. Пет от тях са потвърдени, в три от случаите делата са висящи. Допълнително са получени 52 жалби – 10 за референдума и 42 за изборите за президент и вицепрезидент.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране