26.11.2023 | 21:11
800 000 домакинства са без ток заради снега
Насред бедствието санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски се самопредложи за премиер

Близо 800 000 домакинства в цялата страна са без ток. Това стана ясно от изказване на министъра на енергетиката Румен Радев, който даде брифинг с актуалната метеорологична обстановка, предаде БНТ.

“В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги. Трети поред уикенд ситуацията е сложна. Благодаря им за работата и неуморния труд”, подчерта министърът. Към 17:00 ч. всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени, съобщи Радев.

В района на “Електроразпределителни мрежи Запад” има 778 населени места без ток – това са малко над 300 000 абонати. Най-много са абонатите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил, посочи Радев.

В района на “Електроразпределение юг” 55 населени места са без ток – това са над 300 000 домакинства.

“В северната част на този регион е най-сложна обстановката – това са Стара Загора, Сливен, Хасково, населени места край Пловдив и Смолян”, обясни министърът.

196 000 клиенти на “Електроразпределение Север” в 779 населени места в Североизточна България също са на тъмно.

Към 15:00 ч. близо 200 000 абонати в 832 населени места бяха без електрозахранване, съобщиха от Енерго-Про. Дружеството работи в 9 административни области в Североизточна България – Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Премиерът Николай Денков очерта тежката картина още сутринта – в над 1000 населени места все още няма подаване ток. Ситуацията е тежка в почти цялата страна, обяви министър-председателят след извънредно съвещание в Министерския съвет, в което участваха онлайн и областните управители. Мъж е починал вследствие на студа в Казанлък, съобщи междувременно БГНЕС. Тялото му е намерено до контейнери за смет. Мъжът е бил бездомен и е нощувал по улиците на града. Това е първата официална жертва на студовете тази зима.

В нощта срещу неделя над 100 души са били освободени от снежни капани. Премиерът каза, че обстановката е можело да се предвиди, но не и да се предотврати. По думите му “бързо” в този случай “означава наличните екипи да имат достатъчно време да отстранят всички подреди, а те са стотици по ел. захранването”.

“Продължават да се разчистват пътищата, но има няколко области, в които е изключително трудно, защото снеговалежът продължава комбиниран със силни ветрове”, каза Денков и предупреди, че в Шумен, Силистра и Разград ще продължи да е тежко и през следващите часове.

“Мобилизирани са всички екипи, работят, но където има силен вятър, продължава снеговалежът, няма как да излязат екипите и да оправят жиците, защото това е опасност за живота на електротехниците”, посочи премиерът.

Делян Пеевски – на снегорин и кандидат-премиер

След журналистически въпрос Денков отговори и на санкционирания за корупция по закона “Магнитски” Делян Пеевски, който по-рано излезе с обръщение към него, че “Г-н Премиер, сняг онлайн не се чисти! Докажете, че сте такъв, като заедно с министрите слезете при бедстващите хора”.Ако иска, той да излезе със снегорин, с лопата, с каквото иска, и да почисти снега. Ролята на институциите е да осигуряват допълнителна подкрепа”, посочи Денков по адрес на председателя на ПГ на ДПС и допълни, че очевидно Пеевски не е наясно с ролята на премиера.

Затова пък самият крупен бизнесмен, който няма нито успешна легална инвестиция, реши ни в клин, ни в ръкав да се самопредложи за министър-председател. В официално прес съобщение Пеевски заяви:

“Премиерът не е научил най-важния урок на властта – че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи. Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране