24.10.2015 | 2:12
А Борисов какви ги надроби? Кой пусна лъжата за „стрелбата“ край Средец?
SMS от правителствената пресслужба до журналисти вдигна скандала с "кървавата престрелка" под моста край село Дюлево

Една голяма тайна броди из България вече седмица. Тя е кой точно пусна лъжата, че под моста край село Дюлево се е водела “кървава престрелка”. Ранобудни телевизии и сайтове разпространиха в петък сутринта „новината”, че е имало стрелба и афганистанците са били въоръжени.  Оказа се пълна измама, която хвърли петно върху случая. Най-логичното нещо би било медиите да съобщят кой пусна лъжата, в която те станаха съучастници. Длъжни са да го направят – в името на обществения интерес.

За разобличаването на лъжеца не е нужно някакво специално разследване. Та нали точно медиите, съобщили измишльотината, знаят кой им я сведе.  Всичко това обаче е тайна, първо защото означава въпросните медии да си признаят, че са съдействали на лъжци. И би проличало колко глупави и послушни са пред властта, която им диктува какво да изговорят и напишат. И второ, защото следва да разобличат благодетеля си, шефа, любимия вожд и учител – Бойко Борисов. И то точно преди изборите.

А нещата се развиха точно така: В нощта срещу петък в Брюксел българският премиер Борисов става и напуска заседанието на високо равнище на ЕС. Случва се около полунощ, точно когато лидерите обсъждат бежанската криза.  Борисов шепне нещо на ухото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, след което излиза. Българските журналисти, десетина на брой, шокирано се чудят каква е причината.

„Престрелка на границата, въоръжени афганистанци”, подхвърля човек от обкръжението на Бойко. „Наистина ли?”, пита най-близко стоящият журналист. „Да, но нали знаеш, все едно не си говорил с мен”, отвръща човекът от нашата делегация. „Информацията” бързо обикаля репортерите. Не само българските.  Половин час по-късно човек от правителствената информационна служба праща есемес на отбрани журналисти. Знае се – на най-близките и послушните. Есемесът гласи, че край Средец са заловени афганистанци, те носили оръжие и са стреляли.

И друг път чрез телефонни съобщения са текли подобни неформални „новини”. Традицията е източникът в тях да не се цитира. Тъй още десетина журналисти, все от водещи медии, „научават” сред нощ за стрелби, батали и екшън край Средец. Разбира се, знаят и точно кой ги известява.
В 8,00 часа сутринта главният секретар на МВР Георги Костов казва на пресконференция, че пришълците не са въоръжени и не са стреляли. Изнася вече известната информация – един изстрел, дело на българския полицай, рикошет и злощастна смърт.

Сред журналистическата гилдия започва лицемерно чудене кой точно е пуснал първоначалната лъжа, защо, как? Пълни глупости – та нали поне 20 души от водещи медии знаят кой. Журналистически театър.  Ако обаче някой издаде кой пусна лъжата, изведнъж ще секнат тъй важните среднощни есемеси от „Дондуков” 1 и Банкя. Изключително сладкият самолет за Брюксел ще олекне, някой от редовните му пътници повече няма да се качи. Обществен интерес ли? Истина ли? Чест ли? Излъгали ни били? Вятър и мъгла е туй, важното е да си на самолета за Брюксел, да си гъст с властта.

Така кой точно пусна лъжата остана тайна. А истината е, че я пусна точно обкръжението на Бойко Борисов. Самият той дума не обели цели два дни. А министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова се обади чак след 24 часа, като остави Георги Костов да се пържи на бавен огън. Случайно ли? Не, разбира се, шумът трябваше да позаглъхне. В цялата работа има и един още по-важен въпрос – хората край Борисов пуснаха лъжата за престрелка с цел да заблудят общественото мнение? Или просто МВР ги е подвело с информация? Ако е второто, случаят става още по-заплетен и миризлив. Но кой да нищи – както казахме, всичко е вятър и мъгла.

Какво точно се случи край Средец?

15 октомври, около 22,00 часа – в района на град Средец трима служители на Гранична полиция се натъкват на 54-ма мъже, незаконно проникнали в страната ни. Нарушителите са на възраст между 20 и 30 години, в добра физическа форма. При опит да бъдат задържани, те оказват съпротива. Единият от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха, но куршумът рикошира и ранява смъртоносно един от нелегалните мигранти. По-късно мъжът умира от огнестрелната рана в тила му. Граничните се обаждат за подкрепление, след което групата е закарана до РПУ-Царево.
На същата дата, около полунощ – родни медии съобщават за „кървава престрелка“ с мигранти, заради която Бойко Борисов е прекратил по спешност ангажиментите си в Брюксел.

16 октомври – окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова прави изявление, че до момента са извършени два огледа на местопроизшествието. От починалия са иззети раница и два мобилни телефона, а от стрелялия полицай, който е дългогодишен служител – пистолет със седем патрона. Назначена е балистична експертиза. Чапкънова добавя, че никой от задържаните не е носел документи за самоличност, но по предварителни данни те са афганистанци.

На същата дата – „Национален фронт за спасение на България” се обръща с официално предложение към вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и към президента Росен Плевнелиев да бъдат удостоени с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен тримата гранични полицаи, участвали в задържането на група от 54 нарушители на границата на Република България в нощта на 15-и срещу 16 октомври т.г. край град Средец.

“Незаконното преминаване на границата е престъпление по действащия Наказателен кодекс и българските полицаи са изпълнявали своя дълг и своите законови правомощия да задържат престъпниците, които са оказали съпротива и един от тях е бил прострелян. НФСБ няма да допусне да се повтори случаят с граничния полицай Михаил Цонков, който след подобен случай бе подложен на медийно обругаване и дългогодишна съдебна разправа, преди да бъде оправдан, защото достойно бе изпълнил дълга си като полицай и като българин.

НФСБ декларира пълната си подкрепа към защитниците на българските граници, българските закони и свещената територия на България и остро се противопоставя на всякакви политически и медийни предатели, които се опитват да им внушат чувство за вина. В момента всички гранични полицаи, всички служители на реда и закона очакват реакцията на българските власти, на политиците, на медиите, на цялото общество. От тази реакция зависи дали те ще продължат да изпълняват дълга си!”, са казва в текста.  В цялата страна започва подписка в подкрепа на полицай Вълкан Харалампиев, произвел фаталния изстрел.

Министър Румяна Бъчварова обявява: Граничните полицаи са действали изключително смело, няма да има оставки в МВР. И още – групата от 54 нелегални мигранти е с особен профил, близък до рисковия, затова действията на униформените са били логични. През следващите няколко дни единствените, които хвърлят кал по името на Харалампиев и неговите колеги, са Българският хелзинкски комитет и медията на Иво Прокопиев „Капитал“.

1 коментар

  1. знаещ каза:

    Борисов шепне нещо на ухото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, след което излиза…….та той знае само една дума на английски бе жулналистически тъпанари -какво ще шепне на ухото на Туск

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране