15.06.2020 | 22:00
АДФИ бави проверки срещу гербаджии
Антикорупционният фонд се оплака, че негов сигнал ще бъде проверен „при наличие на административен капацитет”

За пореден път Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) протака проверки на далавери от управляващи, сигнализира Антикорупционният фонд (АКФ). От организацията са поискали ведомството да разгледа възлагането на обществена поръчка за застраховане на общинските моторни превозни средства и недвижими имоти на община Силистра, а отговорът е: „при наличие на административен капацитет“.

„С тревога отбелязваме, че агенцията за пореден път не се обвързва със срок за изпълнението и поставя наличието на „административен капацитет“ като условие за започване на проверката“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ. Сигналът е подаден на 13 април и е заради възложената от кмета Юлиян найденов поръчка с прогнозна стойност 55 882,35 лв. – без конкурс той сключва договор с досегашния изпълнител ЗАД „Асет Иншурънс“.

Кадърът на ГЕРБ, който управлява Силистра втори мандат, се е възползвал от извънредното положение заради коронавируса, за да поднови без търг договора със стария застраховател на общинските имоти и автомобили.

На 18 март кметът сключил директен договор за близо 56 хил. лв. със ЗАД „Асет Иншуранс“, без да организира състезателна процедура или да покани други компании да подадат оферта, съобщава „Офнюз“. В мотивите си общината изтъква, че извънредното положение от 13 март не позволява да се спазят предвидените по закон срокове за открита или друга състезателна процедура. Тъй като подновяването на застрахователните полици на автомобилите и имотите е „неотложно“, се пристъпва към пряко договаряне за още 12 месеца с досегашния застраховател, който е и единственият през последните 3 години, става ясно от решението.

Разследването на АКФ обаче показва, че община Силистра е била длъжна да обяви процедура за обществени поръчки още преди въвеждането на извънредното положение. Застрахователните полици са изтичали на 29 март и по закон обществената поръчка е трябвало да бъде обявена най-късно през февруари. Общината обаче го прави 11 дни преди изтичането на полиците, което с или без извънредно положение е направило спазването на законовите срокове невъзможно. Спешността в случая се е дължала на бездействието на възложителя, а не на непредвидени обстоятелства, и поради това не може да оправдае изключения от разписаните в ЗОП процедури, констатират от АКФ. Според организацията кметът е ограничил възможността на други дружества, предлагащи застрахователни услуги, да участват в процедурата и по този начин е нарушил принципа на свободната конкуренция. От АКФ настояват и за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществената поръчка за застраховане на общинско имущество в периода 2017-2020 г.

От АДФИ отговорили, че ще бъде възложена финансова инспекция „при наличие на административен капацитет“. Ще се проверява за законосъобразност относно спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и нормативната уредба в областта на обществените поръчки при сключване и изпълнение на договори за застраховане на общинско имущество.

„Агенцията за пореден път не се обвързва със срок за изпълнението му и поставя наличието на „административен капацитет“ като условие за започване на проверката. При над 80% от изпратените от АКФ сигнали до АДФИ до този момент реалната проверка все още не е започнала, а в повечето случаи се касае за период над 1 година“, коментира шефът на АКФ Бойко Станкушев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране