06.03.2019 | 0:01
АФИС : Само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат със сигурност в ЕП

Преди месец шансовете на коалицията „Обединени патриоти“ за един мандат бяха под въпрос, а сега единият мандат изглежда сигурен с възможност за нещо повече. Тъкмо обратно е положението на извънпарламентарната десница, която преди месец беше определяна като почти сигурен призьор в следващия европарламент, а сега се е разделила с надеждата дори за един мандат, категорични са социолозите.

„Обединени патриоти“ могат да разчитат на успех, само ако коалицията оцелее в сегашния си формат. Евентуално самостоятелно участие на трите партии на евровота е обречено на провал, посочват от АФИС.

Има нова ситуация и при БСП, ГЕРБ и ДПС, които за момента са единствени сигурни претенденти за места в следващия Европарламент. БСП успява да удържа позицията си на лидер с 23,6%. Подкрепата за ГЕРБ минава под психологическата граница от 20% до 19,9%. Подкрепата на ДПС се запазва на устойчиви нива от 8,2%.

61% от избирателите смятат, че нещата в България се движат в неправилна посока. Рязко спада нивото на оптимизма за бъдещето, а доверието във всички институции е ниско.

63% одобряват напускането на парламента от БСП, но половината от тях не са разбрали причината за това. Като цяло обаче дистанцирането от дейността на институцията, която не се ползва с одобрението на хората, априори е възприето като нещо положително, сочи анализа на АФИС.

Едва 20% подкрепят идеята правителството да се запази в сегашния си формат.

Данните са от национално проучване на общественото мнение, осъществено от агенция АФИС в периода 22-28 февруари 2019 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български граждани с избирателни права, посочват от агенцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране