11.06.2015 | 19:59
Ако не бяхме пили кафета с ДПС, сега нямаше да има данък!
В съответния конструктивен диалог

БНТ: Да започнем с този въпрос – стабилна ли е коалицията?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Към настоящия момент нямаме никакви притеснения относно стабилността на правителството и парламентарното мнозинство. Така че смятам този въпрос е повече да създава някакви внушения и напрежение, отколкото да разконцентрира правителството. (…)

БНТ: Дайте да изясним сега казуса с ДПС с участието на Движението във властта, и това, което тръгна оттук, от интервюто преди два дни с Радан Кънев, който каза: разговорът при съставянето на правителството е бил такъв – ако има правителство, което ще разчита на подкрепата на ДПС – благодарим за такова правителство. Така ли е било? Доколко е имало вариант ДПС да подкрепя правителството?

ЦЦ: Разбира се, че могат да бъдат направени много интерпретации. Истината е, че когато в България беше председателят на ЕНП Джоузеф (Жозеф! – б.р.) Дол, той искаше да проведе разговор с всички парламентарно представени партии, с изключение на “Атака”. Тези разговори бяха проведени. И смятам, че това е съвсем нормалният европейски подход… Така че като цяло това е нормално изградена европейска комуникация и съвсем нормално се търсеше и съответния конструктивен диалог, който да бъде проведен в българския парламент…

БНТ: Да, но без да имате коалиционно споразумение с ДПС, се оказва така, че в основните точки, които ГЕРБ си е поставил… ДПС се включва и подкрепя. Давам примери – плоския данък, подкрепиха ви за новия заем.

ЦЦ: Плоският данък – вие видяхте, че там парламентарната група на ПФ имаше друго решение и ако не беше подкрепата на РБ, на ГЕРБ и ДПС, нямаше днес да има данък.

БНТ: Мисълта ми е, че явно не са ви толкова студени отношенията, колкото двете партии се опитват…?

ЦЦ: Аз категорично мога да заявя, че разговарям с всички председатели на парламентарни групи в българския парламент. Разбира се, че основно разговорите се водят, защото са провокирани от начина, от който е формирана парламентарната подкрепа с нашите коалиционни партньори, и разбира се, с партиите, с които формираме парламентарното мнозинство, но категорично мога да заявя, че водя разговори и с г-н Миков, и с Лютви Местан, и с ББЦ г-жа Ковачка. Така че в тази посока не виждам нищо нередно и не смятам, че трябва да правим някакви заключения, че – ето те се подкрепят и може би това има някаква определена цена. Не, няма абсолютно никаква цена!

БНТ: Специално въпросът ми за ДПС е заради репликата на премиера, че ДПС ще стане приемлива за разговори с останалите, когато Делян Пеевски не е депутат. Какво ще промени, ако Пеевски не е в парламента?

ЦЦ: Аз мога да заявя категорично, че и в настоящия момент и в бъдещ период от време разговарям с председателите на парламентарни групи, в това число и с председателя на ДПС.

БНТ: Вас лично не ви притеснява, че Делян Пеевски е депутат?

ЦЦ: Всяка една парламентарна група или всяка една партия излъчва своите кандидати за депутати. Те са избрани от тези, които са гласували за тях. С какво може ПГ ГЕРБ или ПП ГЕРБ да въздейства на избирателите на тези парламентарни групи, за да отстранят определен депутат? Това, което мога да заявя категорично е, че основната ни цел е да правим реални политики, да се срещаме с хората и да търсим по-широката подкрепа за следващите избори, които предстоят, и по този начин можем да разширим многообразието на представителност на ГЕРБ в българския парламент или на всички тези местни избори, които предстоят в момента.

И това смятам, че е основната цел, а не да се конфронтираш или да насочиш към определен човек и да започнеш да го атакуваш максимално. Знаете поне, че аз в това отношение, ако погледнем реално, може би трябваше да бъда най-яростният привърженик на всички тези изказвания, които се лансират от РБ или от ПФ. Но сами разбирате, че когато си влязъл в голямата политика, и когато искаш да правиш реални политики, конфронтацията не води до нищо добро. Конфронтацията те отдалечава от европейските принципи и ценности.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране